‘Groot datalek bij autobedrijven treft mogelijk miljoenen Nederlanders’

De privéadressen en telefoonnummers van mogelijk miljoenen Nederlanders zijn in handen gevallen van criminelen. Ze zijn gestolen bij een bedrijf dat autogarages ict-diensten aanbiedt. Dat meldt de NOS na eigen onderzoek.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Naast namen en adressen gaat het volgens de NOS om mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata. De gegevens worden te koop aangeboden op een populair hackersforum. Het lek zat bij het bedrijf RDC, dat garages bijvoorbeeld de mogelijkheid biedt klanten automatisch te mailen als het tijd is voor een APK. Criminelen kunnen zo bijvoorbeeld precies zien waar dure auto’s staan.

Niet bekend is hoeveel mensen exacte door het lek zijn getroffen. Het gaat volgens de hacker die de gegevens te koop aanbiedt om herleidbare gegevens van 7,3 miljoen personen, maar dezelfde mensen kunnen meerdere keren in het datalek voorkomen. Het e-mailadres zou in 2,5 miljoen gevallen aanwezig zijn.

‘Geen hack’

Volgens RDC is na onderzoek gebleken dat de gegevens inderdaad van het bedrijf afkomstig zijn. ‘Het gaat om verouderde gegevens uit september 2018 tot eind januari 2019. Uit onze security-loggegevens blijkt dat er geen sprake is (geweest) van een hack. We onderzoeken nu hoe de gegevens dan wel buiten ons domein terecht zijn gekomen. Als vanzelfsprekend hebben we direct een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan.”

Het bedrijf zegt enorm geschrokken te zijn. ‘Wij betreuren dit voorval ten zeerste, en stellen alles in het werk om inzichtelijk te krijgen hoe dit heeft kunnen gebeuren, en vooral hoe dit in de toekomst te voorkomen.’

Meer over