Nieuws

Geen vervolging na dreigingsincident John van den Heuvel op A2

Het Openbaar Ministerie gaat definitief niet over tot strafvervolging van Mourad O., die was aangehouden vanwege een dreigende situatie rond misdaadverslaggever John van den Heuvel op de A2. De man werd op 6 januari gearresteerd vanwege zijn rijgedrag tussen Amsterdam en Utrecht, in de buurt van de auto die de beveiligde journalist vervoerde.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Alle alarmbellen gingen begin januari af wegens een dreigende situatie rond het zwaarbeveiligde transport van John van den Heuvel op de A2. De snelweg werd afgezet en Mourad O. werd gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een ernstig misdrijf.

De man kwam een paar dagen later weer op vrije voeten. Toen al gaf het OM aan dat de verdachte situatie ‘toeval’ leek te zijn. Maandag liet justitie weten dat de man achteraf bezien ‘ten onrechte is verdacht van het voorbereiden van ernstige strafbare feiten’. Het OM zegt dat de aanvankelijke verdenking en arrestatie van de man ‘op goede gronden’ waren gebaseerd.

Mourad O. had bij de politie verklaard dat hij niet wist dat het om de misdaadjournalist ging, toen hij op de A2 vlak achter de beveiligde Van den Heuvel reed. In zijn auto zijn onder meer een bivakmuts en meerdere telefoons aangetroffen.

De advocaat van Mourad O., Veerle Hammerstein, sprak eerder deze maand van een zeer kwalijke vergissing. “Ik vind het moeilijk te verkroppen dat dit je als Marokkaanse jongen met een strafblad kan overkomen. Zeker omdat hij donderdag na zijn arrestatie al direct alle mogelijke informatie heeft aangedragen om te bewijzen dat hij onschuldig is.”

Meer over