PlusTen Slotte

Geen Nederlander kwam zo dicht bij The Beatles als Simon Posthuma (1939-2020)

Afgelopen weekend overleed ontwerper, kunstschilder en popmuzikant Simon Posthuma. Hij was de vader van Douwe Bob.

Peter van Brummelen
null Beeld Instagram
Beeld Instagram

Geen andere Nederlanders die in de sixties zo dicht bij The Beatles kwamen als Simon Posthuma en zijn toenmalige vriendin Marijke Koger. Als leden van het ontwerpcollectief The Fool (dat verder bestond uit Josje Leeger en de Brit Barry Finch) speelden ze in de tweede helft van de jaren zestig een voorname rol in de visuele presentatie van de groep.

Toen in 1967 het nummer All you need is love in première ging in ’s werelds eerste rechtstreekse satellietuitzending (goed voor 350 miljoen kijkers in 26 landen) droegen The Beatles kleding die was ontworpen door The Fool. Ook beschilderden Simon Posthuma en de zijnen de gevel van de boetiek die The Beatles in hetzelfde jaar openden in de Londense Baker Street.

Privéopdrachten van afzonderlijke Beatles waren er ook. Bij George Harrison thuis werd een psychedelische muurschildering gemaakt; ook decoreerden ze zijn auto (Morris Mini). Voor John Lennon namen ze een piano onder handen.

Artistieke scene

Simon Posthuma, die afgelopen weekend op 81-jarige leeftijd overleed, werd geboren in Zaandam en wist al jong dat hij kunstenaar wilde worden. In de vroege jaren zestig verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij al snel behoorde tot de artistieke scene die bijeenkwam in cafés rond het Leidseplein. In 1964 ontmoette hij Marijke Koger. Een zwerftocht die de twee samen door Europa en Noord-Afrika maakten, eindigde in 1966 in Londen.

Behalve voor The Beatles werkte het collectief in Engeland ook voor The Hollies, Procol Harum, The Move en Cream. Voor landgenoot Boudewijn de Groot maakten ze de hoes van het in 1968 verschenen album Picknick, dat wordt beschouwd als de Nederlandse tegenhanger van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Het ontwerp voor de hoes van dat album van The Beatles was in 1967 net aan The Fool voorbijgegaan.

Na Londen trokken Posthuma en Koger naar de Verenigde Staten, waar ze in Los Angeles trouwden. Onder de vlag van The Fool en later als Seemon & Marijke maakten ze ook zelf muziek. Graham Nash produceerde hun album Son of America, waaraan organist Booker T. Jones en de zangeressen Rita Coolidge en Joni Mitchell hun medewerking verleenden. In 1972 hadden Seemon & Marijke een grote hit met het nummer I saw you.

Drank en drugs

In de jaren zeventig kwam een einde aan zowel The Fool als het huwelijk van Posthuma en Koger. Posthuma vestigde zich weer in Amsterdam, waar hij vooral als kunstschilder actief was. Simon Posthuma was de vader van singer-songwriter Douwe Bob. Over zijn turbulente leven, waarin drank en drugs een grote rol speelden, schreef hij het in 2008 verschenen boek A Fool such as I. In 2012 werden Simon Posthuma en Douwe Bob samen geportretteerd in de documentaire Whatever Forever.

Vanaf 2015 woonde Simon Posthuma, die leed aan het syndroom van Korsakov, in het Amsterdamse Sarphatihuis, het verpleeghuis waar eerder Ramses Shaffy de laatste jaren van zijn leven doorbracht.

Meer over