Gebrekkig toezicht bij bestellingen vaccins

Gebrekkig toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft ertoe geleid dat bij sommige zorginstellingen personeel is gevaccineerd terwijl dat nog niet aan de beurt was. Ook heeft een zelfstandige arts tientallen Pfizer-BioNTech-vaccins besteld en deze thuis in een ijskast bewaard.

Marcia Nieuwenhuis
Foto ter illustratie.  Beeld EPA
Foto ter illustratie.Beeld EPA

Uit onderzoek van het AD blijkt dat de Twentse zorginstelling CarintReggeland in januari 129 vaccins ‘over’ had. Het RIVM vindt dat ‘te veel’. Dat tientallen Pfizer-BioNTech-vaccins bij een zelfstandige arts tussen de kaas en de melk in de ijskast waren beland, was volgens het RIVM ook ‘absoluut niet de bedoeling’. Dit druist in tegen de werkinstructie die moet voorkomen dat Pfizer-BioNTech-vaccins, waarvan het zeer belangrijk is dat die goed gekoeld blijven, verloren gaan.

Volgens experts is het gebrek aan controle de reden dat instellingen meer vaccins kunnen bestellen dan ze nodig hebben. Zo kon het gebeuren dat de Twentse zorginstelling met bijna honderddertig vaccins bleef zitten. “Bewust te veel bestellen is absoluut niet de bedoeling, dit heeft direct impact op het aantal kwetsbaren dat we kunnen vaccineren,” aldus het RIVM.

De IGJ verklaart bij monde van inspectiewoordvoerder Mariël van Dam dat ‘er geen controle is of de juiste hoeveelheid vaccins worden besteld’. “We gaan uit van gezond vertrouwen.”

Volgens de inspectie zijn meermaals te veel vaccins besteld. “We zien dat alle partijen hun best doen om verspilling van vaccins te voorkomen, maar we zien ook dat het op sommige plaatsen wat strakker kan en moet,” erkent de inspectiewoordvoerder. Na het incident in januari zijn volgens het RIVM controles op de orders aangescherpt.

Meer over