‘FvD’er beheerde onlinegroep waarin adressen ministers werden gedeeld en bedreigingen zijn geuit’

Aanhangers van Forum voor Democratie hebben in een chatkanaal bedreigingen geuit tegen politieke tegenstanders. Ook werden van hen, waaronder minister Hugo de Jonge, adressen gedeeld. De groep werd beheerd door een campagnemedewerker van Forum.

Tobias den Hartog
Forum voor Democratie trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af in het Westerpark. Beeld ANP
Forum voor Democratie trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af in het Westerpark.Beeld ANP

Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Rond kerst stoomde een man op naar het huis van Hugo de Jonge, waarna deze beveiliging kreeg. Dezelfde man, Max van den B. (29) ging later met een brandende fakkel naar de woning van D66-leider Sigrid Kaag. Hij is hier deze week voor veroordeeld.

In het chatkanaal ‘FvD geluiden’ op het medium Telegram werden volgens NRC meermaals adressen gedeeld van politieke tegenstanders van Forum. Er zouden zo’n achtduizend mensen meeschrijven en lezen, waaronder het account Onrecht TV waar Van den B. deel van was.

Over De Jonge werd gesuggereerd hem een ‘kerstkaartje’ te sturen, met de tekst: ‘Wij weten ook waar jij woont’. Enige tijd later ging Van den B. naar diens woning. En weer wat later naar Kaag, van wie het adres ook in het kanaal was gedeeld.

Als in het kanaal een bericht over Ernst Kuipers voorbijkomt, inmiddels de nieuwe coronaminister, zou iemand hebben voorgesteld hem te ‘lynchen’.

NRC schrijft ook over bedreigingen aan het adres van Voltpoliticus Nilüfer Gündoğan. Die maakte in een debat melding van nare mailtjes vanuit de FvD-achterban. In de chatgroep werd daarop door de beheerder geschreven: ‘Wie zaait, zal oogsten, dus succes met je mailbox.’ Waarop een reactie was: ‘Kom op jongens, er kan nog veel meer shit in die mailbox. Hunting season is open.’

Logo

De chatgroep zou los staan van de partij Forum voor Democratie. Zo staat in het kanaal te lezen: ‘Dit kanaal wordt niet bestuurd door FvD’. Toch is de beheerder van de groep een ‘provinciale coördinator’ van Forum in Noord-Brabant. Hij zou ook deel zijn geweest van het campagneteam van Forum dat met partijleider Thierry Baudet door het hele land trok met een bus als de ‘vrijheidskaravaan’.

Volgens een Forumwoordvoerder is de Telegramgroep niet aan de partij ‘gelieerd’. In 2018 zou ook zijn afgesproken dat die groep het logo van de partij niet zou gebruiken. Forum neemt afstand van de dreigende berichten.

Eerder kwam de partij in zware turbulentie terecht toen er antisemitische en homofobe berichten werden gedeeld in WhatsAppgroepen. Niet lang erna scheurde de partij met het vertrek van prominente leden.

Meer over