Fred Teeven wilde al in 2013 weg als staatssecretaris

Fred Teeven, voormalig VVD-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, wilde in april 2013 al aftreden, nadat de Russische vluchteling Alexandr Dolmatov zelfmoord had gepleegd in zijn cel in een uitzetcentrum in Rotterdam.

Marcel Wiegman
Fred Teeven. Beeld ANP
Fred Teeven.Beeld ANP

Dat was een kleine twee jaar voordat hij, samen met minister Ivo Opstelten, struikelde over de omstreden deal die hij als officier van justitie sloot met crimineel Cees H.

Teeven zegt dat in een interview met Het Parool. Dolmatov had helemaal niet in een cel mogen zitten en er werd bovendien niet goed op hem gelet toen bleek dat hij zwaar depressief was. Het was ‘dubbel overheidsfalen’, aldus Teeven. “Dus als je zegt: wat is nou een aftreedwaardige zaak, dan was dit er één.”

Uiteindelijk was het premier Mark Rutte die hem overtuigde te blijven en zich in de Tweede Kamer te verdedigen. Teeven overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen.

Vandaag verschijnt van hem een boek over zijn leven: Meer dan boeven vangen. Hij gaat daarin uitgebreid in op ‘de bonnetjesaffaire’ rond Cees H. Die mocht in 1998 ruim 4,7 miljoen gulden van zijn criminele vermogen houden in ruil voor informatie waarvan de inhoud nooit openbaar is gemaakt. Nog steeds wil Teeven niet zeggen wat de deal precies behelsde, maar wel verwijst hij naar een verklaring die zijn voormalige baas, hoofdofficier van justitie Hans Vrakking, aflegde voor de commissie-Oosting, die na het aftreden van Opstelten en Teeven de zaak onderzocht.

Vrakking verklaart onder meer dat Teeven werd bedreigd en dat H. inlichtingen verschafte ‘die ook de veiligheid van personen betroffen’. “Er waren serieuze geluiden dat criminelen van plan waren om Teeven te ontvoeren; ze zouden zelfs al een gevangenisje voor hem gebouwd hebben in een oude loods.”

Teeven spreekt in zijn boek het vermoeden uit dat hij pootje is gelicht door advocaten die wraak wilden nemen voor de bezuiniging die hij doorvoerde op de sociale advocatuur en daarom achter de schermen een oude zaak oprakelden. “Er zijn mensen die dat tegen me hebben gezegd. Meer dan één. Maar ik weet het niet zeker en ik kan er geen namen op plakken. Ik kan het niet hard maken.”

Meer over