Plus

Fransen die Omar Lkhorf uit gevangenis wilden bevrijden zitten langer vast

De vier Fransen die in januari Omar Lkhorf uit de Zutphense gevangenis wilden bevrijden blijven tot minimaal eind september vast zitten. Dat bepaalde de Zutphense rechtbank donderdagmiddag tijdens de tweede inleidende rechtszaak.

Niek Megens
De vier Franse verdachten probeerden op 19 januari de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar Lkhorf uit de Zutphense gevangenis te bevrijden.  Beeld ANP
De vier Franse verdachten probeerden op 19 januari de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar Lkhorf uit de Zutphense gevangenis te bevrijden.Beeld ANP

De rechtszaak tegen de vier Fransen krijgt in oktober een inhoudelijke behandeling. De rechtbank trekt daar dan de hele dag voor uit. Voorafgaand aan die zitting is er eind september nog een derde inleidende zitting. Dat maakte de rechter in Zutphen bekend tijdens de tweede pro forma zitting in deze zaak. Twee van de vier verdachten waren via een videoverbinding aanwezig bij de zittingen.

Daarin bleek dat het Openbaar Ministerie (OM) extra bewijsmiddelen heeft verzameld. Op een zwarte jas die tijdens de vluchtpoging van de vier in Rheden werd gedumpt, is dna-materiaal aangetroffen dat ‘een grote mate van overeenstemming’ vertoont met het dna van verdachte Alberic G. (29). Technisch onderzoek naar de slijptol die het viertal gebruikte, is nog niet afgerond. De vier verdachten zijn inmiddels gehoord, maar hebben zich op hun zwijgrecht beroepen.

Brandstichting

De vier Fransen waren volgens het OM betrokken bij de mislukte bevrijdingspoging van de veroordeelde crimineel Omar Lkhorf op zondagochtend 19 januari. Ook verdenkt het OM hen van brandstichting van een bus bij de gevangenis en heling van drie voertuigen.

Met behulp van ‘een slijptol van de Gamma’ drong het viertal op zondagochtend 19 januari de entree van de Zutphense gevangenis binnen. De sluisdeur werd gebarricadeerd met een vogelkooitje om weer buiten te kunnen komen. Ze gebruikten een betonschaar om de hekken te vernielen.

Wilde achtervolging

De actie mislukte omdat de accu van de slijptol leegraakte, waarna de Fransen een busje in de brand zetten en op de vlucht gingen. Hun kleding dropten ze onderweg in Rheden, pal langs de snelweg A348. Gekleed in trainingspakken vervolgden ze hun weg. Uiteindelijk werden drie van hen na een wilde achtervolging opgepakt in Wehl en één in Zevenaar.

De advocaat van Hatime O. vroeg de rechter om zijn cliënt uit voorlopige hechtenis te halen zodat hij de rechtszaak in Frankrijk kan afwachten. “Hij was niet betrokken bij de brandstichting. Dan blijft het bij hulp aan een poging tot ontsnappen. Daar staat in Nederland geen zware straf op.” Volgens de raadsman zal een eventuele gevangenisstraf nooit hoger uitvallen dan de maanden waarin O. al in voorarrest heeft gezeten sinds januari.

Badinerend

Daar was de officier van justitie het niet mee eens. “Hij was betrokken bij een uitermate brutale poging om op klaarlichte dag een levenslang veroordeelde crimineel te bevrijden.” Volgens de officier was er sprake van een planmatige aanpak en een nauwe samenwerking tussen de verdachten. “De advocaten hebben zich eerder badinerend uitgelaten over de knulligheid van actie, maar de beelden, die het grote publiek nog niet kent, laten iets heel anders zien.”

Rechtsorde geschokt

De rechter ging hierin mee. “De rechtsorde is geschokt door het feit. Dan past het niet om de zaak in vrijheid af te wachten. Bovendien bent u in Frankrijk moeilijk te traceren voor justitie.” Ook de advocaten van Foulet N. (22) en Alberic G. vroegen om vrijlating onder voorwaarden. Volgens de raadsman van G. wisten de vier niet eens dat het om Omar Lkhorf ging. “Ze hebben ook geen geweld gebruikt.” Maar wederom ging de rechter niet in het verzoek om schorsing mee. De vierde verdachte Bilal L. (26) en zijn raadsman Jan Vlug waren niet aanwezig bij de zitting.

PI Achterhoek plaatst ‘road barrier’ en extra hekwerken

Na de mislukte bevrijdingspoging van Omar Lkhorf heeft de PI Achterhoek in Zutphen direct ingegrepen om herhaling te voorkomen. “Er zijn verschillende zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen,” zegt woordvoerder René Hut van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “Uit oogpunt van veiligheid willen we daar niet meer over zeggen dan dat er in en rond het complex enkele zaken zijn aangepast. Een zichtbare aanpassing is het aanbrengen van een road barrier voor de PI en het plaatsen van extra hekwerken.”

Hut zegt dat ook veiligheidsprocedures zijn aangescherpt. Voor de langere termijn heeft de PI Achterhoek de wens geuit om de balie naar voren te verplaatsen, zodat bezoekers bij de ingangssluis al gecontroleerd kunnen worden. Nu lopen ze via de sluis over het terrein naar de balie.

Meer over