PlusAnalyse

Forum voor Democratie lijkt niet immuun voor LPF-taferelen

Valt Forum voor Democratie ten prooi aan LPF-achtige taferelen of is er alleen sprake van wel heel onhandige communicatie?

Hanneke Keultjes
Henk Otten Beeld ANP
Henk OttenBeeld ANP

Wat heeft Forum voor Democratie-medeoprichter gemeen met de voormalige Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en Binnenlandse Veiligheid Kristjen Nielsen? Alle drie moesten in een tweet lezen dat hun politieke baas hun vertrek aankondigde.

De tweet die FvD-partijleider Thierry Baudet woensdagavond stuurde, was Trumpiaans. 'Vanmiddag', twitterde hij, 'heeft het partijbestuur Henk Otten verzocht om na twee jaar intensieve samenwerking eervol terug te treden als medewerker van de Tweede Kamerfractie en zijn contract op te zeggen. We wensen hem alle succes in zijn nieuwe rol als beoogd Eerste Kamerlid!'.

De tekst is op meerdere manieren bijzonder.

1: Door de woordkeus. Otten is niet alleen 'beoogd Eerste Kamerlid', maar is de lijsttrekker en zou als zodanig in juni fractievoorzitter van de dertienkoppige fractie worden; de grootste in de senaat. Probeert de partijleider Ottens rol bewust kleiner te maken?

2: Het partijbestuur van FvD bestaat uit drie personen: Baudet, Rob Rooken en... Henk Otten zelf.

3: Otten zélf wist van niks. Eenmaal bekomen van de schrik reageerde hij dat het 'niet zo'n handige tweet van Thierry' was en dat het partijbestuur helemaal niet gaat over de contracten van medewerkers van de Tweede Kamerfractie. Dat is aan het fractiebestuur, dat bestaat uit fractieleider Baudet en mede-Kamerlid Theo Hiddema.

Hiddema bestreed woensdagavond bij tv-programma Pauw dat er sprake is van een richtingenstrijd. Volgens hem werd intern al eerder afgesproken dat het Eerste Kamerlidmaatschap niet verenigbaar is met andere functies in de partij. Dat betekent dat ook persvoorlichter Jeroen de Vries, tevens beoogd Eerste Kamerlid, moet vertrekken. Maar die blijft aan, meldt hij.

Volgens Otten was dat echter nog helemaal geen voldongen feit en waren 'de gesprekken hierover nog gaande'.

De tweet en de timing is saillant omdat Otten afgelopen zaterdag in een interview met NRC kritiek uitte op Baudet. Hij zou de partij te veel naar rechts trekken en flirten met extreemrechts door zijn taalgebruik ('boreaal'). Baudet toonde zich onaangenaam verrast, Hiddema stelde dat Baudet wel degelijk op de hoogte was dat Otten een interview had gegeven. Maar volgens Baudet was er weinig aan de hand: de ene persoon is meer praktisch ingesteld en de ander meer filosofisch, zo vatte hij het samen. Maar een ruzie? Een richtingenstrijd? "Welnee," zei Baudet dinsdag wegwuiverig. Kort daarna werd bekend dat Otten opstapt als penningmeester van de partij.

Baudet en Otten lagen al eerder in de clinch. Rond de Provinciale Statenverkiezingen leken de twee ineens een ander standpunt over de nexit - een Nederlands vertrek uit de EU - te huldigen. Baudet hield er aan vast, Otten bleek beducht voor economische schade. Otten trok aan het langste eind.

De oud-bankier is sinds 2015 een onmisbare man binnen de partij, aanvankelijk vooral achter de schermen. Hij wordt gezien als de grote organisator, verantwoordelijk voor de werving en selectie van Forum-politici, fondsenwerving, mediastrategie en de verkiezingsprogramma's. Ook hij toonde zich in het verleden niet heel ontvankelijk voor intern commentaar: vijf partijleden die kritiek uitten op zijn autoritaire manier van besturen, werden geroyeerd.

Het gedoe binnen de partij is opvallend. Otten zou na de moord op Pim Fortuyn de boel vlot hebben proberen te trekken bij de LPF, schreef het Financiëele Dagblad in december. Hij zou er door het interne geruzie en gekrakeel hebben geleerd hoe je een nieuwe partij vooral níét moet leiden. LPF-achtige toestanden wilde hij koste wat kost voorkomen. Nu lijkt ook FvD daar niet immuun voor.

Thierry Baudet (FvD) en Theo Hiddema (FvD) Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) en Theo Hiddema (FvD)Beeld ANP
Meer over