Nieuws

Forum voor Democratie-Kamerlid tegen D66’er: ‘Er komen tribunalen!’

Forum voor Democratie-Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tijdens een debat toegebeten dat hij voor een tribunaal zal worden gesleept om zijn steun aan het coronabeleid van het kabinet.

Hans van Soest / ANP

“Uw tijd komt nog wel! Er komen tribunalen!” aldus Van Houwelingen. Sjoerdsma gaf aan zich bedreigd te voelen en vroeg Van Houwelingen zijn woorden in te trekken. De FvD’er deed dat niet. Voorzitter Ockje Tellegen reageerde vervolgens dat het ‘allemaal dreigementen zijn’ en dat ze de discussie ‘er niet fraaier op vond worden’.

Aanleiding voor de opmerking van Van Houwelingen was een discussie tussen de twee Kamerleden over uitspraken van Forumleider Thierry Baudet. Die vergeleek de manier waarop ongevaccineerden worden behandeld met hoe de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog werden uitgesloten. De voorstanders van het coronabeleid van het kabinet vergeleek hij met nazi’s en NSB’ers. Sjoerdsma vroeg Van Houwelingen afstand te nemen van de uitspraken van zijn voorman, wat de FvD’er niet deed.

Na nog een confrontatie tussen Sjoerdsma en Van Houwelingen werd een pauze ingelast. In de pauze vroeg de voorzitter het Forum-Kamerlid om zijn reactie richting Sjoerdsma nog eens te ‘nuanceren’. Het Forum-Kamerlid verklaarde daarop dat zijn woorden ‘nooit bedoeld waren als een of andere vorm van een dreigement of wat dan ook naar Sjoerdsma of wie dan ook’.

Nilüfer Gündoğan

Dinsdagavond voelde Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan zich ook bedreigd door een FvD-Kamerlid. Zij maakte er tijdens het debat over het coronabeleid gewag van dat haar mailbox overstroomde met bedreigingen uit de achterban van Forum voor Democratie en Denk. Volgens Gündogan komt er ook bij haar moeder dergelijke ‘shit’ in de mail binnen. Daarna stond Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren op en zei: “Ik ben enorm trots op onze achterban dat zij alles op alles zetten om mevrouw Gündogan ervan te overtuigen dat ze met dit absurde beleid moet stoppen.”

Denk-voorman Kuzu riep zijn achterban op te stoppen met de bedreigingen richting Gündogan.

Vijandig

In een debat over de nieuwe QR-regels in winkels, sauna’s en kappers vroegen politici in een ongebruikelijk front van CDA en VVD tot PVV en Van Haga om excuses van Baudet voor oorlogsvergelijkingen en de vijandige bejegening door Forum-aanhangers.

Oud-partijgenoot Wybren van Haga vroeg Baudet te stoppen met vergelijkingen tussen de pandemie en de Jodenvervolging: “Dat is zo pijnlijk, en het doet de oppositiezaak geen goed.” Baudet wilde daar niet aan.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (niet op deze foto) voelde zich bedreigd door opmerkingen van Forum-Kamerlid Pepijn van Houwelingen (rechts).  Beeld ANP
Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (niet op deze foto) voelde zich bedreigd door opmerkingen van Forum-Kamerlid Pepijn van Houwelingen (rechts).Beeld ANP

Bergkamp: ontoelaatbaar

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil in gesprek met fracties over de omgangsvormen in het debat naar aanleiding van de uitlatingen van ForumKamerleden van Forum voor Democratie. “Bedreigingen en intimidaties zijn in welke vorm dan ook, uit den boze,” aldus de Kamervoorzitter. “In de plenaire zaal vind ik het ontoelaatbaar. Hier moeten we een grens trekken.”

Bergkamp zegt in een verklaring zich zorgen te maken over het parlement. “De gemoederen lopen steeds vaker hoog op en dat komt het debat niet altijd ten goede. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar meningen moeten wel op een fatsoenlijke manier uitgewisseld worden. Het is hoognodig om hier iets aan te doen.”