Forum voor Democratie groeit het hardst, maar Baudet hult zich in stilzwijgen: ‘Thierry doodop’

Thierry Baudet lijkt met zijn Forum voor Democratie een grote sprong te hebben gemaakt: van 2 naar 8 zetels. Toch blijkt na alle controverse rond FvD en de racistische app’jes ook een groot deel van de aanhang afgehaakt. Baudet hult zich al sinds de stembussen zijn gesloten in stilzwijgen, volgens een partijgenoot ‘was hij doodop’.

Marcia Nieuwenhuis en Tobias den Hartog
FvD-lijsttrekker Thierry Baudet schudt handen met aanhangers in het Westerpark tijdens een campagnebijeenkomst op de verkiezingsdag.  Beeld ANP
FvD-lijsttrekker Thierry Baudet schudt handen met aanhangers in het Westerpark tijdens een campagnebijeenkomst op de verkiezingsdag.Beeld ANP

Met acht zetels is Forum voor Democratie het hardst gegroeid van alle partijen: zes zetels erbij. Toch haalt hij lang niet de twintig zetels die hij voor zichzelf in gedachte had. De partij heeft virtueel eerder op veel grotere hoogte gestaan in de peilingen. Nog maar 728 dagen geleden, na de Provinciale Statenverkiezingen, leidde Baudet de grootste partij van Nederland, maar dat glipte hem uit de vingers.

Op de verkiezingsavond was Forum voor Democratie de grote afwezige. Media waren niet welkom bij de uitslagenavond, zelfs de locatie waar de partij bijeen was werd niet bekendgemaakt. Het partijkantoor aan de Amsterdamse Herengracht lag er gisterenavond verlaten bij. “We zijn niet op het partijkantoor en ik denk dat er geen persmoment gaat zijn,” was het enige wat FvD-woordvoerder Robin de Keijzer liet weten. Ook op social media – die tijdens de campagne juist veelvuldig werden benut - bleef het urenlang stil.

‘20 uur per dag gewerkt’

Hans Smolders, nummer vier op FvD-lijst, sprak vanochtend bij omroep WNL over de complete afwezigheid van Baudet: “Thierry was doodop. Hij heeft 20 uur per dag gewerkt de afgelopen drie weken. Dat is de reden waarom hij er gisteravond even niet was. Helemaal op.” Ook zei hij: “Wij waren eigenlijk gegaan voor 20 à 25 zetels, Rutte en Kaag liggen zwaar op de maag.”

Het komt zelden voor dat partijleiders überhaupt niet reageren, noch hun collega’s feliciteren met de winst. Al kan het soms - bijvoorbeeld als de uitslag erom spant - wel tot in de kleine uurtjes duren.

De houding van Baudet tegenover media is al langer korzelig. Tijdens de campagne zagen bijna 900.000 kijkers hoe de FvD-voorman het tv-programma Jinek verliet. Baudet werd op de hak genomen door cabaretier Martijn Koning. Die grapte onder andere over het vermeende antisemitisme en Baudets uitspraken over ‘homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk. Bij het programma De Vooravond liep hij eerder ook al eens weg.

Vrijheidskaravaan

Voor 73 procent speelt het coronabeleid een rol bij de keuze van hun stem, wijst onderzoek van Ipsos uit. Dat hij corona relativeert, lijkt aan te spreken, maar zijn stellingname roept ook veel weerstand op. Expert Amrish Baidjoe van de prestigieuze London School of Hygiene and Tropical Medicine: “Een hoop van wat hij zegt klopt feitelijk niet. Baudet liegt en verdraait feiten. Laten we dat gewoon eens benoemen.’’

Baudet trok zich ook bij het campagne voeren voor deze Tweede Kamerverkiezingen weinig van corona aan. Met een heuse Vrijheidscaravaan (tegenstanders spraken van een ‘complotkaravaan’) was hij de enige lijsttrekker die overal het land in trok. Soms mét handenschudden en knuffels, wat onderzoeken van het Openbaar Ministerie uitlokte. Dinsdag kreeg de Forumvoorman een bekeuring omdat hij zich tijdens zijn manifestatie in Dordrecht niet aan de 1,5 meterafstand hield.

Alleen D66 boekt meer winst

Volgens de tweede exitpoll verzilvert hij nu acht zetels in de Tweede Kamer. Afgaand op de laatste tussenstanden is Forum daarmee de grote winaar. D66 boekt onder leiding van Sigrid Kaag vijf zetels winst: van 19 naar 24 zetels.

Toch is zijn partij daarmee lang niet zo groot als hij zijn kiezers deze week nog beloofde, Baudet lijkt een kleine, doch fanatieke achterban te mobiliseren. Dat is wat restte na alle interne ruzies, zijn vertrek en terugkeer, de discriminerende uitlatingen over ‘homeopathische verdunning’, Vooral een stroom aan opgedoken racistische en antisemitische WhatsApp-berichten van hemzelf en partijgenoten zorgden ervoor dat een deel van de partij hem de rug toekeerde.

‘Corona is een griep’

De FvD-leider wist het interne gedoe toch nog naar de achtergrond te drukken met een, al even omstreden, nieuw verhaal: dat over corona. Hij relativeerde het virus (‘het is een griep’) en verzette zich tegen alle maatregelen.

De prijs voor zijn positie aan de zijlijn levert hem precies dat op: een positie aan de zijlijn. VVD, CDA, D66, alle linkse partijen: ze staan in lijn om Baudet uit te sluiten van kabinetsdeelname, zodat hem een plek in de oppositiebankjes wacht de komende jaren.

Zelf leek hij daar in de campagne al op aan te sturen. De rest was ‘partijkartel’ dat de ‘vrijheid van Nederlanders blijvend wil inperken’. “Krijg de tering. Mark Rutte,” klonk het zelfs bij een bijeenkomst. Een grap, een gebbetje, verklaarde Baudet, zoals hij controverse vaker probeert weg te wuiven.

Omstreden Freek Jansen vermoedelijk ook in Tweede Kamer

De acht zetels zoals voorspeld door de exitpoll, zouden genoeg zijn om ook de omstreden voorzitter van de jongerentak van de partij Freek Jansen een zetel te verschaffen in de Tweede Kamer. Jansen is al vier jaar de vertrouweling van Baudet en fungeert als zijn rechterhand.

Hij zou bijvoorbeeld geregeld hebben dat partijleider Baudet een ontmoeting had met de Amerikaanse white supremacist Jared Taylor en de extreemrechtse organisatie Erkenbrand. Jansen is ook de voorzitter van de JFvD, die al twee keer in opspraak raakte nadat in appgroepen van de club rechtsextremistische en antisemitische berichten werden gedeeld. Annabel Nanninga keerde daarna Forum voor Democratie de rug toe.

Racistische uitlatingen

In november onthulde Het Parool dat bij de jongeren van Forum voor Democratie leden actief zijn die zich antisemitisch en homofoob uiten en nazisympathieën hebben. Dat bleek uit screenshots van appgroepen, berichten op een Instagramaccount en gesprekken met anonieme bronnen. Daarvoor waren ook al drie leden geroyeerd en drie leden geschorst vanwege extremistische uitlatingen in een appgroep.

Jansen werkte eerder bij de gemeente Westland, waar zijn voormalige baas claimde dat Jansen een enorme belangstelling had voor het Derde Rijk en de rol van Adolf Hitler. Jansen noemde dat ‘belachelijke’ en ‘lasterlijke’ verklaringen.

Meer over