Forum behoudt achtste zetel, geen meerderheid voor Paars-plus kabinet

In de strijd om de laatste restzetel lijkt Forum voor Democratie de VVD af te troeven. Daardoor valt er één coalitie-optie af: de combinatie van VVD, D66, PvdA en GroenLinks komt samen één zetel te kort om een Paars-plus meerderheidskabinet te vormen.

Hanneke Keultjes
Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) op het Binnenhof, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen.  Beeld ANP
Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) op het Binnenhof, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld ANP

Dinsdagmiddag maakte de kieskring Den Haag als laatste van de twintig de officiële verkiezingsuitslag bekend. In die kieskring worden ook de stemmen uit het buitenland verzameld. Bij de Nederlanders die in het buitenland wonen, werd de VVD de grootste partij, gevolgd door D66 en GroenLinks.

De verschillen lijken echter niet groot genoeg om nog zetels te laten verschuiven, wat maandag wel gebeurde. Toen verschoof een zetel van VVD naar D66, die daarmee op 24 zetels uitkwam. De partij van Mark Rutte hield er 34 over. De laatste restzetel kon nog verschuiven van FvD naar VVD. Dan zouden VVD, D66, PvdA en GroenLinks samen op 76 zetels uitkomen en zou een coalitie zonder het CDA tot de opties behoren.

De zetelverdeling is nog altijd een prognose. De officiële uitslag wordt vrijdag bekendgemaakt door de Kiesraad.

Baudet-Van Haga

De nek-aan-nekrace bij Forum voor Democratie, tussen lijsttrekker Thierry Baudet en zijn nummer 2 Wybren van Haga lijkt te zijn beslecht in het voordeel van Baudet. Inclusief de stemmen in Rotterdam en Den Haag komt de FvD-leider uit op 245.322 stemmen, tegen 241.184 stemmen voor Van Haga; een verschil van iets meer dan 4000 stemmen. Het komt niet vaak voor dat de nummer 2 bijna net zoveel stemmen trekt als de lijsttrekker.

De opkomst was bij deze verkiezingen iets lager dan vier jaar geleden, maar niet zo laag als vanwege het coronavirus werd gevreesd. In totaal gingen 78,7 procent stemgerechtigden naar de stembus, tegen 81,6 in 2017. Op de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland stemden meer mensen dan er kiesgerechtigden zijn. Dat komt waarschijnlijk door bezoekers van het vasteland.

Meer over