PlusNieuws

Fondsen durven aan verhoging pensioenen te denken

De grote pensioenfondsen staan er goed voor, blijkt uit de laatste kwartaalcijfers. Voor het eerst in jaren durven ze zelfs het woord verhoging weer in de mond te nemen.

Peet Vogels
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Afgelopen jaar was het beste jaar in tijden voor de financiële positie van de pensioenfondsen. De vijf grootste fondsen, samen goed voor zo’n 80 procent van alle pensioenen, zijn inmiddels allemaal in veiligheid. Hun dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre een fonds aan de huidige en toekomstige pensioenverplichtingen kan voldoen, staat bij alle fondsen boven de 100 procent.

Dat betekent dat ze meer geld in kas hebben dan ze nodig hebben. En daar zag het een jaar geleden nog niet naar uit. ABP en PFZW, de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, zaten met hun dekkingsgraad rond de 93 procent. Toen lobbyde de sector vooral om dreigende kortingen op de pensioenen te voorkomen.

Nu heeft ABP een dekkingsgraad van 110 procent en spreekt directeur Harmen van Wijnen over ‘voorzichtig gaan nadenken over pensioenverhoging’. Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter van PFZW hoopt op ‘een spoedig verder herstel, waardoor gedeeltelijke indexatie van pensioenen weer in beeld komt’.

Metaalfondsen

Dat zou voor het eerst in meer dan tien jaar zijn dat de pensioenen weer verhoogd worden. Volgens de regels mogen pensioenfondsen pas beginnen met indexeren, de pensioenen mee laten stijgen met de inflatie, bij een dekkingsgraad van 110 procent. Dat percentage wordt tijdelijk verlaagd naar 105 procent. De dekkingsgraad moet wel langdurig boven die 105 procent uitkomen. Dat is de reden dat ABP en PFZW voorzichtig naar verhoging kijken.

De metaalfondsen PMT en PME durven zich nog niet over verhogingen uit te spreken. Jos Brocken, voorzitter van PMT, waarschuwt dat deelnemers en gepensioneerden zich niet rijk moeten rekenen. Door nieuwe, strengere regels rond de rekenrente kan het zomaar zijn dat de dekkingsgraden omlaag gaan.

Ouderenorganisaties wijzen er op dat een eventuele verhoging niet voldoende is om de koopkracht van ouderen op peil te houden. Een verhoging van 1 of 2 procent is niet voldoende om de inflatie goed te maken. Bovendien is de koopkracht van het aanvullend pensioen al 20 procent achteruit gegaan de afgelopen tien jaar.

Amerikaanse rente

De belangrijkste reden dat pensioenfondsen er nu een stuk beter voor staan is de stijging van de rente. Hoe hoger de rente, hoe minder geld de pensioenfondsen in kas hoeven te houden om aan hun verplichtingen te voldoen. Nu de Amerikaanse rente verder stijgt is de verwachting dat ook de rente in Europa wat zal oplopen. Dat pakt voordelig uit voor de pensioenfondsen.

Tegelijkertijd deden de beleggingen van de pensioenfondsen het goed. Daardoor steeg het totale pensioenvermogen van de fondsen. De combinatie van lagere verplichtingen en hogere vermogens zorgde voor de forse stijging van de dekkingsgraad.

Meer over