Nieuws

Flitsbezorger Gorillas sluit uur eerder ‘om overlast in late uren te verminderen’

Flitsbezorger Gorillas sluit vestigingen per direct een uur eerder ‘om overlast in late uren te verminderen’. Boodschappen zullen voortaan nog tot 23.00 uur bezorgd worden in plaats van 00.00 uur. Ook wordt de belofte om boodschappen binnen tien minuten te bezorgen, niet meer gecommuniceerd.

Jesper Roele
Gorillas zegt ‘voortdurend constructief contact’ te onderhouden met de omwonenden van distributiecentra. Beeld Ramon van Flymen/ANP
Gorillas zegt ‘voortdurend constructief contact’ te onderhouden met de omwonenden van distributiecentra.Beeld Ramon van Flymen/ANP

‘De aanpassing komt voort uit ontvangen feedback van omwonenden,’ schrijft het bedrijf. Gorillas zegt ‘voortdurend constructief contact’ te onderhouden met de omwonenden van distributiecentra, zogenoemde darkstores. De maatregel komt daaruit voort, zegt het bedrijf.

De flitsbezorger maakt op korte termijn ook contactgegevens van elke vestiging duidelijk beschikbaar, zodat omwonenden makkelijker contact kunnen opnemen met een locatie en feedback kunnen delen.

Gedragscode

Twee weken geleden kwamen de vier flitsbezorgers die de stad rijk is (Gorillas, Getir, Flink en Zapp) al met een gezamenlijke gedragscode waarmee ze conflicten met omwonenden en gemeenten willen voorkomen. In de gedragscode staan zes uitgangspunten. Zo beloven de bedrijven dat ze hun vestigingen ‘met zorg uitkiezen’. Dus komen er geen darkstores ‘in centrale winkelstraten, voetgangerszones of in de nabijheid van basis- of middelbare scholen’. Bezorgers mogen geen overlast veroorzaken en moeten op de stoep ruimte laten voor voetgangers.

Verder zeggen de bedrijven dat ‘veiligheid voor ons personeel en medeweggebruikers onze hoogste prioriteit heeft’. De snelheid van de e-bikes wordt begrensd op 25 kilometer per uur, terwijl elektrische scooters niet harder dan 45 kunnen rijden. Bezorgers krijgen per uur betaald, ze worden niet aangepakt als ze langzaam rijden en niet beloond voor snelheid, aldus de gedragscode.

Toch wachtte Amsterdam niet op de eigen maatregelen van de flitsbezorgers. De gemeente presenteerde vorige week nieuwe regels waar de darkstores aan moeten voldoen. Voortaan worden er, als het aan het college ligt, alleen nog darkstores toegestaan op bedrijventerreinen. De distributiecentra in woonwijken en gemengde woon-werkgebieden moeten uit het straatbeeld verdwijnen. Volgens de flitsbezorgers is dat oneerlijk en ze noemen de beslissing dan ook ‘absurd’.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over