Extra stroomhek rond Nijmeegse tbs-kliniek tegen ontsnappingen

De Nijmeegse Pompekliniek gaat rond het hele terrein een extra hek plaatsen. De afrastering komt aan de bovenkant onder stroom te staan, om te voorkomen dat er nog vaker tbs-ers ontsnappen.

Eric Reijnen Rutten
De Pompekliniek in Nijmegen. Beeld ANP
De Pompekliniek in Nijmegen.Beeld ANP

Alle tbs-inrichtingen moeten met spoed nader worden onderzocht op veiligheid. Volgens de inspectie Justitie en Veiligheid is dit nodig omdat na een ontsnapping uit de Nijmeegse Pompekliniek is gebleken dat het te makkelijk is om uit te breken.

“We hebben gevraagd na te gaan hoe het staat met de veiligheid bij de andere instellingen,” meldt een woordvoerder van de inspectie. In februari drong de toezichthouder er al bij de Dienst Justitiële Inrichtingen op aan dat de beveiliging beter moest.

“Wij hebben recentelijk nog verzocht om hier met urgentie maatregelen te treffen, mede naar aanleiding van de ontsnapping bij de Pompestichting.” De Dienst Justitiële Inrichtingen zegt dit ‘in overweging’ te hebben.

Niet optimaal

De Pompestichting scherpt de beveiliging en het toezicht op de tbs-cliënten aan nadat er in september en oktober twee ontsnapten tijdens begeleid verlof en één tbs-er erin slaagde op spectaculaire wijze een raam open te breken en over het hek rond de kliniek te klimmen. Volgens directeur algemene zaken Edo de Vries van de Pompestichting is de beveiliging van de kliniek niet optimaal.

Op het terrein zijn tussen gebouwen en hek detectieapparatuur en camera’s geplaatst. “Als er iemand loopt, gaan de lampen en de camera’s aan.” Momenteel wordt er gewerkt aan plannen voor een ‘derde ring’: het stroomhek moet er volgens De Vries voor zorgen dat beveiligingspersoneel bij een uitbraak meer tijd heeft om in te grijpen.

De maatregelen zijn nodig omdat uit onderzoek van de inspectie is gebleken dat de beveiliging ‘zwakke plekken’ vertoont. “Elk jaar wordt er gecontroleerd,” stelt De Vries. “En er is nooit gebleken dat we niet aan de eisen voldeden. Maar het gaat er om hoe je de risico’s inschat. Bij de ontsnapping zagen we op camerabeelden dat de cliënt sneller over het hek klom dan wij voor mogelijk hadden gehouden.”

Begeleid verlof

Ook naar de beveiliging rond het begeleid verlof wordt gekeken. Eén tbs-er slaagde er in met een gevulde fietstas van zijn begeleider weg te rijden. Naast een extra tassencontrole worden het legitimatiebewijs en de pinpas van de tbs-er voortaan door de begeleider bij zich gehouden.

“We moeten het lastiger maken om weg te komen. Al zitten er ook weer risico’s aan, omdat je de kans loopt dat er geweld wordt gebruikt om aan de begeleider de pinpas en de legitimatie te ontfutselen.”

Het begeleid verlof gebeurt sinds de laatste ontsnapping met een tweede begeleider. “Een extern deskundige kijkt nu mee of we bij het verlenen van begeleid verlof dingen over het hoofd zien, onze cliënten misschien te veel ruimte geven. Op basis daarvan bekijken we of we weer over kunnen gaan op verlof met één begeleider.”

Alarmknop

Ook wordt onderzocht of de begeleiders kunnen worden voorzien van een alarmknop, zodat ze niet meer in achtervolging op een weggefietste tbs-er als fietsend met hun mobiel 112 hoeven te bellen.

Van ongeveer tien tbs’ers is naar aanleiding van de recente incidenten het verlof nog altijd ingetrokken, omdat als gevolg van de incidenten en alle media-aandacht en de impact op de betreffende patiënten verlof niet verstandig wordt geacht.

Meer over