Extra maatregelen op tafel bij ingelast Catshuisoverleg

Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een ingelast coronaoverleg bijeen in het Catshuis. Haagse bronnen stellen dat het kabinet zint op extra maatregelen, omdat de besmettingsaantallen blijven oplopen.

Edwin van der Aa
Premier Mark Rutte komt aan bij een eerder overleg in het Catshuis. Beeld ANP
Premier Mark Rutte komt aan bij een eerder overleg in het Catshuis.Beeld ANP

Bij het overleg zullen bewindspersonen aanwezig zijn die het meest betrokken zijn bij de coronacrisis. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het Catshuisberaad begint in de ochtend.

We moeten rekening houden met nieuwe maatregelen, zo klinkt het. Eerder noemde premier Rutte bijvoorbeeld het sluiten van schoolgebouwen of de winkels, exclusief supermarkten.

Tijdens het overleg moet ook worden besloten wanneer het kabinet de nieuwe ingrepen gaat presenteren. Dat wordt in ieder geval deze week, wellicht zelfs dinsdag al. Tijdens de meest recente persconferentie suggereerde de premier al dat er wel eens extra maatregelen konden komen vóór kerst, als het slecht zou blijven gaan. En dat gaat het.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8894 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde het RIVM bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede golf.

Experts zeggen al langer dat het kabinet harder moet ingrijpen om het virus onder de duim te houden. Volgens Diederik Gommers, landelijk IC-voorzitter en OMT-lid, kijkt het Outbreak Management Team ‘te smal’ naar de coronacrisis, hapert de centrale patiëntenspreiding en anticipeert Nederland niet snel genoeg op de coronacurve.

Meer over