Experts: dagelijks leven jongeren moet zoveel mogelijk doorgaan

Voor kinderen en jongeren moet het dagelijks leven zoveel mogelijk door blijven gaan. Ze moeten worden beschermd tegen de nadelige gevolgen van maatregelen die de overheid neemt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vindt een groep jeugdexperts.

ANP
null Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Beeld Hollandse Hoogte/ANP

De deskundigen vinden dat bij het bepalen van (regionale) maatregelen altijd specifiek moet worden bekeken in hoeverre die ook gelden voor kinderen en jongeren. ‘Daarbij is een goede afweging nodig tussen een veilige samenleving en een gezonde ontwikkeling,’ vindt onder meer het Nederlands Jeugdinstituut. De oproep is gericht aan het kabinet, het Outbreak Management Team (OMT) en de veiligheidsregio’s.

In de brief wordt in herinnering gebracht dat de coronamaatregelen in de eerste maanden grote invloed hadden op kinderen en jongeren. ‘Vaak was het contact met belangrijke volwassenen en leeftijdsgenoten verboden. Onderwijs, kinderopvang, zorg, sport en vrije tijd stonden onder druk. Voor hun ontwikkeling hebben kinderen en jongeren juist contact nodig met anderen die hen stimuleren, uitdagen en begeleiden.’

Brede steun

Het pleidooi wordt onder meer gesteund door diverse kinderartsen, ontwikkelingspsychologen en bestuurders van organisaties uit de gezondheidszorg, waaronder het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Jeugdartsen Nederland (AJN), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de beroepsvereniging voor Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN).

De ondertekenaars vinden dat zowel docenten als andere mensen die met kinderen werken voorrang moeten krijgen bij coronatests. Dat geldt wat hen betreft bijvoorbeeld ook voor jeugdhulpprofessionals en sportcoaches.

Een ander punt van zorg is het ‘gebrek aan perspectief’ voor jongeren, die worden geconfronteerd met een groeiende jeugdwerkloosheid en ook meer moeite hebben om stageplaatsen te vinden. ‘Het is van groot maatschappelijk belang dat het goed blijft gaan met de generaties van de toekomst.’

Gommers: coronaregels jongeren versoepelen is op eieren lopen

Terwijl het aantal coronabesmettingen stijgt, blijft het aantal ziekenhuisopnames relatief laag. Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zou zich daarom vanuit zijn eigen expertise kunnen voorstellen dat de coronaregels voor jongeren iets versoepeld kunnen worden. “Maar het blijft heel lastig, omdat het toch een tijdbom is. Je weet niet precies wat de effecten zijn als je gaat versoepelen. Dan kan het in veertien dagen ineens hard gaan,” zei hij tegen BNR Nieuwsradio. “Het blijft op eieren lopen.”

Gommers reageerde op de laatste weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit bleek dat het aantal positieve tests in een week tijd met 50 procent is toegenomen, tot 5427. Vooral onder jongeren neemt het aantal besmettingen toe. Voor hen is het ziekteverloop meestal mild. Jongeren belanden zelden in het ziekenhuis met Covid-19. “Op dit moment is het heel rustig voor ons in de ziekenhuizen,” zegt de NVIC-voorzitter.

Virologen en epidemiologen wijzen er vaak op dat coronapatiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen doorgaans een week of twee daarvoor besmet zijn geraakt. “We dachten iedere keer: over veertien dagen zien we meer opnames. Maar als je nu de afgelopen zes weken terugkijkt, zie je dat eigenlijk niet gebeuren,” zegt Gommers. Toch is het niet zonder risico’s om bepaalde voorzorgsmaatregelen voor jongeren op te heffen. “Jongeren zullen ook contact hebben met ouders of grootouders en dat zijn juist de risicogroepen.”

Uiteindelijk moet het kabinet alle belangen afwegen, aldus de voorzitter van de NVIC.

Meer over