Europarlement geeft groen licht voor coronapaspoort

Europa heeft zojuist een nieuwe stap gezet op weg naar ‘gewone’ zomervakanties. Met een overweldigende meerderheid zette het Europees Parlement het licht op groen voor de coronapas.

Frans Boogaard
Badgasten op het strand van Barcelona.
 Beeld EPA
Badgasten op het strand van Barcelona.Beeld EPA

De pas geldt in de hele EU, waardoor bijvoorbeeld Nederlanders weer vrijuit naar bijvoorbeeld Middellandse Zeelanden kunnen reizen, zonder aanvullende test- of quarantaineverplichtingen. Vooral Zuid-Europese landen drongen hard op het reisdocument aan om hun zwaargeraakte toeristische sector een nieuwe rampzomer te besparen.

Nederlandse Parlementsleden reageerden vanmorgen meteen al enthousiast op hun eigen werk. “Een waardevol instrument om weer te kunnen reizen,” aldus Esther de Lange (CDA). Vera Tax (PvdA): “Goed nieuws voor reislustige Europeanen, maar ook voor inwoners van grensregio’s en mensen die hun familie en vrienden in het buitenland weer eens willen opzoeken.”

Privacy

Sophie in ’t Veld (D66) betitelt de pas dan weer als ‘een Europese uitweg uit het doolhof van nationale beperkingen dat de lidstaten hebben opgeworpen’. Zij en haar GroenLinks-collega Tineke Strik accentueren ook dat het nieuwe reisdocument geen inbreuk op de privacy mag geven. Strik: “Data mogen niet worden opgeslagen en reisbewegingen niet gevolgd.” In ’t Veld: “Als je naar een ander land reist hoeft de overheid daar alleen te weten of je geen gevaar voor de volksgezondheid bent. Meer niet.”

Nu het Parlement de positie heeft bepaald, is de weg vrij voor de triloog: de gebruikelijke onderhandelingen tussen Raad (lidstaten), Commissie en Parlement om tot één gezamenlijk standpunt te komen. De verwachting in Brussel is dat dit overleg in juni kan worden afgerond, waarmee – van voorstel tot eindbesluit in krap drie maanden – zo ongeveer een Europees snelheidsrecord wordt gevestigd.

Reisorganisatie Sunweb laat in een eerste reactie weten blij te zijn met de invoering van een EU-breed erkend, gratis certificaat. “We juichen alle initiatieven toe die het genieten van een veilige en welverdiende vakantie weer mogelijk maken. Het coronapaspoort is hierin een belangrijk stap,” reageert woordvoerster Martine Langerak. “Het is goed dat ook het overleggen van een negatieve PCR-test wordt meegenomen in het paspoort, aangezien wat ons betreft iedereen vakantie verdient.”

Meer over