Nieuws

Etos-directeur Saskia Egas Reparaz naar de Hema

De nieuwe eigenaren van Hema halen de bezem door de top van de winkelketen. Saskia Egas Reparaz (47), nu directeur bij Aholddochterbedrijf Etos, neemt het stokje over van topman Tjeerd Jegen.

Natasja de Groot
Saskia Egas Reparaz. Beeld Ruud Pos
Saskia Egas Reparaz.Beeld Ruud Pos

Verder krijgt de raad van commissarissen drie nieuwe gezichten, zo besloten eigenaren Parcom en Mississippi Ventures van de Jumbofamilie Van Eerd.

Egas Reparaz werkt al ruim twintig jaar bij Ahold, dé concurrent van Jumbo. Sinds 2018 staat ze aan het roer bij Etos. Daarvoor werkte ze als marketingdirecteur bij AH en was verantwoordelijk voor AH To Go.

Naar verluidt zou Egas Reparaz rond de zomer het stokje overnemen. Met haar benoeming wordt ze de eerste vrouwelijke leider van Hema sinds de opening van de eerste winkel in 1926. “Hema kan wel een vrouw aan het roer gebruiken nadat het jaren is gedomineerd door mannelijke, Angelsaksische krachten. Hema heeft meer vrouwen als klant dan mannen,” aldus een ingewijde tegenover Het Financieele Dagblad. Ook Hema wordt hard geraakt door de coronacrisis. Sinds half december zijn honderden vestigingen op slot.

Ook de raad van commissarissen wordt door de nieuwe eigenaren ververst. Zo wordt Pieter Haas, die eerder directeur van MediaMarktSaturn was, de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Verder nemen financieel directeur Ton van Veen van Jumbo en Bas Becks van Parcom plaats in de raad.

Parcom en Mississippi Ventures kondigden een maand geleden de overname aan. Ze wachten nog op goedkeuring van de Europese Commissie en denken de transactie in de eerste week van februari af te ronden. Nu de overname zo goed als is afgehandeld, zegt topman Jegen het een ‘natuurlijk moment’ te vinden om te vertrekken. “Er staat een nieuw tijdperk voor de deur, waarin ruimte is voor groei en ontwikkeling. Dit is een natuurlijk moment om plaats te maken voor nieuw leiderschap,” aldus Jegen, die zes jaar leiding gaf.

Benelux en Frankrijk

Onder zijn leiding groeide het aantal vestigingen buiten Europa hard. Zo opende een nieuw filiaal in Dubai en maakte het concern de gang naar Amerika en Canada. Parcom en Mississippi Ventures lieten eerder doorschemeren dat ze met Hema liever dichter bij huis blijven en willen investeren in filialen in de Benelux en Frankrijk.

In een persbericht benadrukken ze nog eens dat ‘het oer-Hollandse merk Hema met de nieuwe eigenaren de stabiliteit en ruimte voor een gezonde toekomst en een nieuwe strategische groeifase krijgt’.

Meer over