Ernst Kuipers: mogelijk nieuwe maatregelen nodig

Ernst Kuipers. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Ernst Kuipers.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Als het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra maatregelen te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag gezegd.

Redactie

Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil Kuipers niet speculeren.

Iets meer dan een week geleden gingen in acht regio’s coronamaatregelen in en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer 4000.

“Als het aantal besmettingen verder omhoog gaat, zijn de huidige maatregelen niet voldoende om dat naar beneden te brengen. Ondanks de maatregelen ging het cijfer tot en met zondag omhoog, en je wilt het graag terug zien lopen,” aldus Kuipers. Op een totale lockdown ‘waarbij alle scholen dichtgaan en universiteiten sluiten, zit helemaal niemand te wachten’.

Ziekenhuizen behandelen maandag 892 coronapatiënten, 82 meer dan op zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 715 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 68 meer dan op zondag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 163 naar 177.

Kuipers: “We hebben een aantal dagen een iets lagere stijging gehad dan verwacht, nu een grotere toename dan gedacht. Een hogere stijging na een lagere stijging past bij het beeld. We verwachten in de komende dagen meer dan duizend patiënten te hebben.”

Overplaatsingen

Dan zullen steeds meer ziekenhuizen gedwongen worden om behandelingen uit te stellen, omdat ze anders het werk niet aan kunnen, denkt Kuipers. Nu gebeurt dat al door een beperkt aantal ziekenhuizen, zoals het Maasstad in Rotterdam en het Martini in Groningen.

De meeste ziekenhuisopnames zijn vooral in de Randstad. Vanuit daar worden ook de meeste mensen verplaatst naar andere delen van het land. In Rotterdam bijvoorbeeld moesten afgelopen week 110 mensen elders worden ondergebracht. Veertig patiënten konden terecht in de regio, zeventig niet.

Coronapatiënten worden sinds een tijdje verspreid over het land om de druk op de ziekenhuizen zo laag mogelijk gehouden. Het is nog niet nodig geweest om patiënten naar Duitsland te verplaatsen, maar Nederland heeft wel contact met de oosterburen.

In het Haagse ziekenhuis HMC leidde overplaatsingen tot bedreigingen waardoor er nu extra beveiligers in het ziekenhuis rondlopen. Volgens Ernst Kuipers wordt er alles aan gedaan om mensen niet te ver weg te brengen. “Maar we moeten spreiden. Als we dat niet doen moeten ziekenhuizen hun poorten sluiten voor mensen met andere klachten dan corona. Dat willen we niet. En het is vaak maar voor korte duur. Een coronapatiënt ligt gemiddeld 7,5 dag in het ziekenhuis.”

Meer over