PlusAchtergrond

Eigenaar Haagse horecatent na uit de hand gelopen feest: ‘Ik schaam me dood’

Ja, er is woensdagavond gedanst en gezongen buiten op het terras van Luden op het Plein in Den Haag. Als er iemand van baalt en zich doodschaamt is het eigenaar John Prins wel. ‘Ik heb drie keer tevergeefs gemaand om te gaan zitten en de muziek uit te laten zetten. Hooguit zes minuten heeft het geduurd en dan neem ik het ruim.’

Maaike Kraaijeveld
Horecagasten bij cafe Luden op het Plein in Den Haag. Beeld ANP
Horecagasten bij cafe Luden op het Plein in Den Haag.Beeld ANP

Volgens de ondernemer heeft de politie ook niet ingegrepen, zoals wordt gezegd. “Ik ben zelf naar agenten op het Plein gelopen,” zegt Prins, die deze donderdagmorgen een gebroken man is.

Prins was de eerste in Den Haag die tijdens de eerste golf coronabesmettingen zijn zaak verbouwde, ook zijn terras, om gasten op 1,5 meter afstand te laten zitten. Met maximaal vier personen in een unit. Nu is hij de eigenaar van het café-restaurant waar op de laatste dag voor de sluiting van de horeca een coronafeestje wordt gevierd. “Zo is het echt niet gegaan. Bij mij? No way. Het is echt genuanceerder. Ik neem mijn verantwoordelijkheid, uiteraard. Ik schaam me dood.” Bij de andere horecaondernemers op het Plein is de kritiek donderdagochtend niet mild.

Prins loopt de avond in chronologische volgorde door. “Bij ons zitten gasten op 1,5 meter met maximaal vier mensen buiten, in een unit die je niet kan verschuiven. Ik mag veertig mensen hebben op mijn terras voor de zaak en dan heb ik nog veertig plekken bij de kiosk op het Plein, dat zijn tachtig man. Allemaal volgens de regels en zo werk ik al sinds juni. Ook met de muziek. Ik heb sinds juni op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond muziek. Mensen moeten blijven zitten. Dat doen ze doorgaans ook en anders maan je ze om op hun stoel te blijven zitten. Dat is gisteren ook gebeurd, tot drie keer toe. Toen het los bleef gaan, is de muziek uitgezet en was het einde verhaal. Er is ook niet ingegrepen door de politie zoals wordt gezegd. Ik ben zelf naar de politie op het Plein gestapt en toen zijn twee politiemensen met me meegelopen.”

‘Jongens, het is klaar nu’

Hoe kon het zo misgaan? “Er werd door dj Outsiders een nummer opgezet waarop mensen gingen staan en dansen. Je gaat dan drie keer manen dat ze moeten gaan zitten. Er was geen houden aan. Ik heb meteen de muziek uit laten zetten en heb gezegd: ‘Jongens, het is klaar nu’. Dat was rond 21.30 uur. Dat heeft alles bij elkaar zes minuten geduurd en dan neem ik het ruim. Maar als je de muziek uitzet, heb je het helemaal niet meer in de hand. Dan luisteren mensen helemaal niet meer en moet tachtig man afrekenen. De meisjes van de bediening zijn bang dat mensen weglopen zonder te betalen en dan krijg je geloop.”

Dj outsiders ontkent dat hij muziek opzette. Op de vraag of hij draaide, reageert hij via WhatsApp: ‘Neuh, ik was er gewoon, hoop heisa om niks.’

Prins vervolgt: “Denk je niet dat ik er van baal? Ik schaam me dood richting de gemeente. Ook richting de horecapolitie, met wie ik al jaren, ook in deze coronacrisis, heel goed contact heb. Ik kreeg na publicatie van het filmpje op Twitter ook meteen een appje van mijn contact bij de horecapolitie: ‘John, ik ben zwaar teleurgesteld in je’. Dat ben ik zelf ook. Ik neem mijn verantwoordelijkheid en die heb ik gisteravond ook genomen.”

Veel interpretaties van het filmpje kloppen volgens Prins niet. “Er stond helemaal geen partytent. Het zijn parasols met zeilen. Die hebben we al weken. Als je van veraf gaat filmen en inzoomen, dan trekt het beeld helemaal in elkaar. Dat geeft een vertekend beeld. Maar nogmaals, het kan niet wat er gebeurde.”

Geen mondkapjes

Op social media gaan inmiddels verhalen rond over Prins en zijn zaak. Zo zou hij medewerkers verbieden mondkapjes te dragen. “Dat verbied ik ze niet, maar een mondkapje heeft niet mijn voorkeur omdat ik de mimiek belangrijk vind als je iemand welkom heet in de zaak. We hebben gedacht aan die doorzichtige vizieren, maar dat werkt niet. Nu heeft iedereen het over transparante mondkapjes, dat zou al beter zijn. Maar dat is nu allemaal niet meer nodig, want we gaan vier weken op slot.”

Dat er al eerder klachten zijn geweest over zijn zaak in coronatijd door andere kroegbazen op het Plein, ontkent Prins. “Ze hebben nog nooit bij me geklaagd. We zitten in een groepsapp met alle ondernemers van het Plein. Onzin dus.”

En dan zou ook nog het pand waarin hij zit eigendom zijn van horecamagnaat Laurens Meijer, die bij protesten op het Malieveld tegen de coronamaatregelen is opgepakt. Door daarmee te komen wordt de suggestie gewekt dat er verzet is tegen de coronamaatregelen. “Zie je nou, wat een idiote verhalen er nu loskomen. Ik neem de maatregelen bloedserieus en het pand is van het Haagse Urban Invest, zoals bijna alle panden op het Plein.”

Meer over