Eerste coronapatiënt in Nederland, hij vierde waarschijnlijk carnaval

In Nederland is voor het eerst iemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt het RIVM. De patiënt, een 56-jarige man uit Loon op Zand die kort geleden in de Italiaanse regio Lombardije is geweest, zit in isolatie en is opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Chris Klomp
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Beeld ANP
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.Beeld ANP

Het RIVM meldde donderdagavond dat het nieuwe coronavirus (COVID-19) was vastgesteld na onderzoek in een laboratorium. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest,” aldus het RIVM.

De man heeft volgens diverse bronnen nog carnaval gevierd in zijn dorp Loon op Zand. De kans dat hij andere mensen dan heeft besmet, kan groter zijn als hij op dat moment al virus-klachten had. Zijn volwassen kinderen vierden carnaval in Tilburg, melden de bronnen.

Woensdag opgenomen

De man werd woensdag al opgenomen in het ziekenhuis, meldt een woordvoerder: “De man wordt in isolatie verpleegd. In het kader van de privacy van de patiënt kan ik er verder weinig over zeggen.”

“Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlandse corona-patiënt,” zo zei burgemeester van Tilburg Theo Weterings in het tv-programma Jinek.

Medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn donderdagavond bij elkaar geroepen. “We hebben ons net als alle ziekenhuizen voorbereid op de mogelijke opvang van de eerste patiënt. De hele wereld komt nu op ons af. Eerst gaan we intern patiënten en medewerkers informeren.”

De burgemeester van het Brabantse Loon op Zand, Hanne van Aart, is ‘enorm geschrokken’ dat het coronavirus is vastgesteld in haar regio. “Ik leef mee met deze meneer en zijn familie. We werken er met man en macht aan om deze besmetting in de kiem te kunnen smoren.”

De gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen, zegt een woordvoerder. “Vooral veel sterkte gewenst aan de patiënt en de familie,” laat de burgemeester Weterings weten. “We hebben al het vertrouwen in het Elisabeth Ziekenhuis en de GGD. Die zijn er nu mee aan de slag.” Er is nauwgezet contact met het RIVM en ministerie van volksgezondheid, maar geen sprake van crisisoverleg. “We houden op dit moment elkaar goed op de hoogte, onder meer telefonisch. Eerst en vooral gaan onze zorg en aandacht uit naar de patiënt en zijn familie,” aldus Weterings.

Alert

Het RIVM blijft naar eigen zeggen alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt

Nederland was al enige tijd bezig met de voorbereiding op een besmetting met het coronavirus. Er is een protocol opgesteld en het RIVM heeft een Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar geroepen. Dat is een team van wetenschappers en artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn nu rond de 60 mensen in Nederland getest. Ze bleken op één na niet besmet te zijn. Er zijn volgens het RIVM nog vier testen waarvan de uitslag nog moet komen.

Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.

Meer over