Eerste besmettingen coronavirus in Nederland. Wat nu?

In Nederland zijn meerdere mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Wat nu? Dit is het nieuwe protocol dat in werking is getreden.

Olga Ketellapper
null Beeld ANP
Beeld ANP

Donderdag werd bekend dat een man van rond de 50 uit Brabant, die kort geleden in de regio Lombardije is geweest, in isolatie zit. De man zit in quarantaine in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst brengt contacten van deze patiënt in kaart door middel van contactonderzoek.

Bij een vrouw uit Diemen is als tweede in Nederland het nieuwe coronavirus vastgesteld. Ze heeft geen link met de eerste patiënt. De tweede patiënt was vorige week in het Italiaanse Lombardije, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De vrouw zit in thuisisolatie.

Onder leiding van het RIVM, in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam en de GGD treedt een nieuw protocol in werking.

Mensen die in Nederland het coronavirus blijken te hebben, kunnen in vrijwel alle ziekenhuizen - groot en klein - terecht voor isolatie. Het is, onder de juiste omstandigheden, zelfs mogelijk dat ze thuis uitzieken. Tijdens het verblijf van de patiënt in isolatie onderzoekt de GGD met wie de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad.

Incubatietijd

Alle mensen met wie de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Daarbij geldt dat in veruit de meeste gevallen alleen besmetting mogelijk is geweest als er bij de besmette persoon ook sprake was van ziekteverschijnselen, zoals hoesten of koorts.

Desnoods krijgen naasten uit voorzorg een quarantainemaatregel en behandeling opgelegd. Omdat het coronavirus een A-ziekte (ziekte met ernstige gevaren voor de volksgezondheid) is, kan de overheid mensen daartoe dwingen. Als zij ziekteverschijnselen krijgen, moet hun arts dat weer aan de GGD melden en begint het verhaal van voren af aan.

Experts

Een appgroep verbindt ondertussen de experts die belast zijn met de preventie tegen corona. De eerste maatregelen zijn erop gericht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Alle Nederlandse ziekenhuizen zijn erop uitgerust om de juiste behandeling uit te voeren.

Besluiten over verdergaande maatregelen, zoals het afsluiten van grenzen en isoleren van hele gebieden, liggen bij de het ministerie van Volksgezondheid.

Symptomen

De belangrijkste symptomen zijn in het algemeen longklachten. Daarnaast hebben patiënten vaak hoge koorts en hoesten ze. Op dit moment wordt de dodelijkheid van het nieuwe virus geschat op 2 procent. Het virus lijkt daarmee niet veel dodelijker dan de jaarlijkse griep in Nederland. Het is echter nog niet mogelijk om precies te bepalen hoe gevaarlijk het virus is.

Dodelijke slachtoffers vallen vooral onder oudere mensen en mensen die al verzwakt waren door andere ziekten. Hoe lang het duurt om te herstellen van het virus hangt af van de ernst van de klachten. Sommige mensen genezen al na een paar dagen en hebben bijna nergens last van, maar mensen met heftige klachten moeten daar vaak weken van herstellen. Ongeveer 17 procent van de patiënten krijgt ernstige klachten, zo is nu de schatting.

Ernstiger scenario

Het RIVM meldt op de website dat achter de schermen hard wordt gewerkt om mogelijke patiënten in Nederland te identificeren en op te vangen. “Daarbij houden we er rekening mee dat de ziekte ernstig en besmettelijk is. We bereiden ons voor op een ernstig scenario, voor het geval de situatie toch ernstiger blijkt dan eerder was verwacht.”

Het heeft op dit moment weinig nut om bijvoorbeeld alle mensen die het land binnenkomen te controleren op koorts, zeggen experts. De autoriteiten sporen dan vooral mensen met griep en verkoudheid op. Het afsluiten van complete gebieden komt pas aan de orde als er infectiehaarden zijn, zoals in Italië en China. Het kabinet heeft wel draaiboeken klaarliggen voor zo’n crisis.

Meer over