Eerste besmetting met westnijlvirus in Nederland

Een man heeft in Nederland het westnijlvirus opgelopen, vermoedelijk doordat hij in de buurt van Utrecht is gebeten door een mug.

Het Parool
Het Flavivirus (Flaviviridae-familie). Dit virus is verantwoordelijk voor West-Nijl-encefalitis, gele koorts, knokkelkoorts, Japanse encefalitis en Zika-virus. Beeld Getty Images
Het Flavivirus (Flaviviridae-familie). Dit virus is verantwoordelijk voor West-Nijl-encefalitis, gele koorts, knokkelkoorts, Japanse encefalitis en Zika-virus.Beeld Getty Images

Het is de eerste keer dat iemand het virus in Nederland oploopt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In augustus en september zijn bij Utrecht vogels en muggen gevonden met het virus. Zo had een grasmus bij Haarzuilens het virus onder de leden. Later bleken ook twee andere vogels besmet te zijn geraakt.

Het westnijlvirus komt vooral voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen, vertelt Hans van den Kerkhof, infectieziektebestrijding bij het RIVM. “Via trekroutes van vogels wordt het virus naar Europa gebracht. De afgelopen jaren komt het virus in landen als Italië, Griekenland en Roemenië al steeds meer voor en nu heeft het ook Centraal Europa bereikt.”

Ernstige neurologische klachten

Als mensen besmet raken, worden zij meestal niet ziek. Zo’n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen, zoals koorts en griepachtige klachten. In uitzonderlijke gevallen, bij zo’n 1 procent, kan een infectie leiden tot ernstige neurologische klachten. Een klein deel van de patiënten kan overlijden.

“Het kan niet van mens tot mens worden overgebracht. De impact die het virus heeft, is niet iets waar we ons meteen heel erg zorgen over moeten maken. Als je kijkt naar heel Europa zijn er dit jaar zo’n 400 besmettingen gemeld. Bovendien verwacht ik niet dat het aantal gevallen in Nederland net zo snel zal groeien als bijvoorbeeld een land als Griekenland.”

De kans op een nieuw geval in de komende tijd is klein vanwege het herfst- en winterweer. Als het ‘muggenseizoen’ volgend jaar begint, komt het RIVM met ‘adviezen en eventuele verdere acties’.

Meer over