Een stap verder dan wifi: met Trulifi gaan we internetten met licht

Vergeet wifi, we gaan internetten met licht. Signify, de voormalige lampendochter van Philips lanceert na een stille introductie vorig jaar nu Trulifi, ingebouwd in professionele ledlampen van het merk.

Herman Stil
null Beeld Signify
Beeld Signify

In plaats van radiogolven gebruikt het netwerk licht, in een frequentie die voor het menselijk oog onzichtbaar is. De lampen kunnen daarmee wifi, maar ook bluetooth en het mobiel netwerk vervangen en hoeven daarvoor niet aan te staan.

Signify, dat onder het Philipsmerk lampen maakt, richt zich vooralsnog op bedrijven.“We hebben het de afgelopen maanden bij dertig bedrijven in de hele wereld getest,” zegt een woordvoerder. “We zijn nu zo ver dat we het commercieel op de markt kunnen brengen.”

De nieuwste lampen zijn theoretisch in staat tot een snelheid tot 250 mbit per seconde. Volgens Signify kunnen daarmee zonder haperingen videovergaderingen worden gehouden - tot 30 hd-films tegelijk - maar die snelheid is nog onvoldoende voor het allerzwaarste professionele werk. Het lichtnetwerk kan meerdere gebruikers tegelijkertijd bedienen, maar die moeten wel in de - tamelijk nauwe - lichtstraal zitten. De verbinding wordt gemaakt met een usb-dongel.

Zichtlijn

“In tegenstelling tot wifi moet er een zichtlijn naar de lamp zijn,” aldus de woordvoerder. “Maar zo kun je wel een veilig netwerk opzetten, terwijl je bij wifi nooit zeker weet hoe ver het straalt.” Zo kunnen lampen boven bureaus alleen specifieke gebruikers bedienen, of in een vergaderzaal alleen de aanwezigen in de zaal.

Signify ziet het netwerk dan ook vooral als ad-hoc oplossing, vooralsnog vooral in bedrijven waar de snelheid van reguliere wifinetwerken vaak onvoldoende is vanwege de toename van het aantal gebruikers. Het systeem kan ook met terugwerkende kracht worden toegepast in bestaande Philipslampen.

Plannen om het in te bouwen in consumentenlampen als de Philips Hue zijn er nog niet. Maar Signify sluit niet uit dat het systeem later ook in consumentenland landt. “Dat is wel iets waar we nu naar kijken, maar we zijn hiermee pas net begonnen. De techniek staat nog aan het begin.”

Meer over