Eén op zes Nederlanders laat coronaregels vallen: ‘Anders dan bij eerste golf’

Steeds minder mensen volgen de coronaregels op. Ongeveer 17 procent van de Nederlanders geeft aan dat zij zich niet of niet zo streng aan de coronamaatregelen gaat houden.

Marcia Nieuwenhuis
null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 26.000 leden van het opiniepanel naar het draagvlak voor de nieuwe coronaregels die dinsdag ingingen. 17 procent van de deelnemers geeft aan zich niet zo streng aan de regels te gaan houden. Bijna de helft daarvan zegt zich zelfs bijna niet of helemaal niet aan de coronaregels te houden.

Minder draagvlak

Daarmee kalft het draagvlak voor de coronamaatregelen fors af. Opiniepeiler Gijs Rademaker van EenVandaag : “Dit is een verdubbeling ten opzichte van de eerste golf.’’ In april gaf nog 8 procent aan zich niet aan de regels te houden. “Ik ben geen viroloog, maar als één op de zes mensen zich niet aan de regels houdt, dan is er echt iets mis. Je ziet nu duidelijk een ander beeld dan bij de eerste golf in maart en april.’’

62 procent

Van alle onderzochte groepen blijkt er maar één groep te zijn waarbinnen een meerderheid niet aan de coronaregels meedoet: kiezers die aangeven op Forum voor Democratie te stemmen. Van die kiezers geeft 62 procent aan zich niet of niet zo streng te houden aan de regels. En daarvan geeft weer 35 procent aan zich bijna niet of überhaupt niet aan de coronaregels te gaan houden.

“Vorige week concentreerde het debat zich op de influencers die vooral jongeren aanspreken,” verwijst opiniepeiler Rademaker naar de golf van kritiek die ontstond nadat verschillende BN‘ers filmpjes posten met de hashtag #ikdoenietmeermee. Hij vervolgt: “Politici beïnvloeden ook grote groepen kiezers. Voor sommige kiezers zijn zij natuurlijk ook ‘influencers’. Met name veel kiezers van Forum vinden net als Baudet veel maatregelen onzin en overdreven.”

Moeite

Van de ondervraagden geeft 79 procent aan zich wél aan de regels te gaan houden. Vooral ondernemers en jongeren hebben moeite om de coronaregels te volgen. Ouders van schoolgaande kinderen zijn niet massaal tegen de regels, maar ze lopen wel tegen dilemma’s aan waardoor een kwart (28 procent) aangeeft zich soms wat minder aan de regels te houden.

Volgens de opiniepeiler denken mensen ‘nu meer aan hun eigen belang en destijds meer aan het gemeenschappelijk belang’. Rademaker: “Ondernemers willen bijvoorbeeld voorkomen dat hun bedrijf nu echt failliet gaat en ouders zien het niet zitten dat scholen weer dichtgaan. Jongeren willen dat hun sociale leven weer op gang komt.’’ Volgens de opiniepeiler hadden veel mensen in maart nog het gevoel dat de coronamaatregelen tijdelijk waren. “Maar nu is het besef doorgedrongen dat het best nog even kan duren.’’

De enquête is gehouden nadat het kabinet maandagavond opriep tot ‘hard ingrijpen’, omdat de groei van het virus ‘te exponentieel’ is. Sindsdien vinden sportwedstrijden weer plaats zonder publiek, zijn sportkantines gesloten en mag je thuis maar maximaal drie personen ontvangen.

Meer over