Nieuws

Eén op de acht vastgestelde coronabesmettingen na de vakantie in het onderwijs

Uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat het aantal coronagevallen onder kinderen flink is gestegen sinds de heropening van de basisscholen. Beeld Hollandse Hoogte/ ANP
Uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat het aantal coronagevallen onder kinderen flink is gestegen sinds de heropening van de basisscholen.Beeld Hollandse Hoogte/ ANP

Nu in het hele land de scholen weer open zijn, vormen ze meteen weer een belangrijke verspreidingsplek voor het coronavirus. In diverse regio’s zijn sinds het begin van het schooljaar alweer tientallen klassen naar huis gestuurd vanwege besmettingen, laten GGD’en weten aan het ANP.

Het Parool

Ook de laatste cijfers van het RIVM bevestigen dat het onderwijs weer een belangrijke plaats van besmetting is. Bij alle coronagevallen waarvan de GGD’en afgelopen week de vermoedelijke bron konden achterhalen, was dat in één op de acht gevallen (12,5 procent) het onderwijs of de kinderopvang. Dat is ruim twee keer het gemiddelde van begin juni. In totaal gaat het om bijna achthonderd kinderen. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd steeg het aantal besmettingen fors.

In Utrecht, waar kinderen hun eerste schoolweek erop hebben zitten, worden dagelijks tien tot vijftien klassen naar huis gestuurd vanwege positieve testen, vertelt een woordvoerster van de GGD. De regio Haaglanden, die eveneens deel uitmaakt van de regio Midden, laat een vergelijkbaar beeld zien. Dit deel van het land begon vorige week aan het nieuwe schooljaar. In Den Haag en omstreken werden in die eerste week 34 basisschoolklassen naar huis gestuurd, laat de GGD daar weten. Dat aantal moet volgens een woordvoerster wel met een slag om de arm worden bekeken. “Er is een grijs gebied. Zo melden misschien niet alle scholen zich.”

In Hollands Midden, de regio van Leiden en omstreken, telde de GGD tot nog toe besmettingen op twintig scholen. In totaal moesten daar leerlingen van 27 klassen in quarantaine. Van grote clusters is overigens nog geen sprake, voegt een woordvoerster van de gezondheidsdienst eraan toe.

Onder kinderen flink gestegen

Uit de wekelijkse rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat het aantal coronagevallen onder kinderen flink is gestegen, terwijl het totale aantal besmettingen in het land vrijwel gelijk bleef ten opzichte van een week eerder. De toename is het sterkst in de leeftijdscategorie van 5 tot en met 9 jaar. In die categorie werden afgelopen week 1708 besmettingen gemeld, ruim de helft (56 procent) meer dan een week eerder. In de groep van 10 tot en met 14 jaar testten 2075 kinderen positief, een toename van 42 procent. Onder de allerjongsten, van 0 tot en met 4 jaar, nam het aantal geconstateerde coronagevallen met 19 procent toe tot 571.

Scholen in de regio Noord zijn al een week langer geopend. In de kop van Noord-Holland zijn sindsdien ongeveer veertig klassen in het basisonderwijs in quarantaine geweest. GGD Fryslân laat weten dat daar tot dusver 383 besmettingen zijn gemeld, verdeeld over 107 scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. “Maar de basisscholen springen er echt uit,” aldus een woordvoerder. In Drenthe is het aantal clusters op basis- en middelbare scholen vorige week gestegen van 3 naar 21.

Schoolmedewerkers

Ook onder personeel van basisscholen (plus buitenschoolse opvang) en middelbare scholen stegen de besmettingscijfers. Onder basisschoolmedewerkers werden 209 besmettingen geregistreerd bij medewerkers, van de medewerkers in het voorgezet onderwijs testten er 102 positief. In absolute zin gaat het nog niet om heel hoge aantallen, maar het is wel een verdubbeling ten opzichte van een week eerder.

Onder pubers van 15 tot en met 19 jaar nam het aantal besmettingen de afgelopen week juist af. Het RIVM noteerde afgelopen week 1617 gevallen in deze leeftijdsgroep. Dat is een daling van 19 procent ten opzichte van de week daarvoor. Een voor de hand liggende verklaring voor het verschil met jongere kinderen is dat jongeren vanaf 12 jaar in aanmerking komen voor vaccinatie.

Afgelopen week stelde registreerde het RIVM in totaal 17.890 besmettingen. Bij ruim één op de drie konden medewerkers van de GGD de setting van de besmetting achterhalen.

Meer over