PlusPunten en komma's

Een luchtig vetje geeft jeu aan de dag

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

Er bestaan vele artikelvormen voor in de krant: een nieuwsbericht, een analyse, een recensie, een interview, een opiniestuk, een achtergrondstuk.

Een vorm die nog nooit in deze rubriek ter sprake is gekomen, is het zogenoemde vetje. Dat moet dan maar heel gauw veranderen, want het vetje is heerlijk en verdient aandacht.

Wat is dat vetje dan? Het vetje is een kort bericht dat zo een beetje náást het nieuws staat. Iets met dieren doet het doorgaans goed (‘Parkiet in Nieuw-Zeeland kan puzzels oplossen’), maar iets met eten (‘Supermarkt verkoopt halve bananen, want prijzen stijgen’) of wetenschap of een beetje human interest kan ook.

Gemene deler is dat een vetje altijd tot op zekere hoogte grappig is, opmerkelijk of in ieder geval wat apart. Hilarisch is niet nodig (mag wel), maar een glimlach- of wenkbrauwoptrekniveau is prettig.

De kwestie ITA versus ‘toneelgroep Amsterdam’ (inmiddels weer De Warme Winkel) was de afgelopen weken bijvoorbeeld uitstekend voer voor een vetje. Maandag bijvoorbeeld: ‘ITA pikte zelf naam van ander theater’. Maar ook het nieuwe thuisshirt van Ajax, met goud erop, leverde deze week een vetje op (‘Nieuw thuisshirt Ajax, te veel bling?’). Net als een gezonken drijvend restaurant in Hongkong (‘Iconisch restaurant is naar de haaien’). Allemaal zijn het geen meganieuwsige gebeurtenissen, maar je wilt er toch meer over weten.

Dan die gekke naam: vetje. Het vetje heet vetje, omdat de volledige tekst van een vetje in de krant dikker afgedrukt wordt dan die van een normaal bericht. Vermoedelijk is er geen lezer die dat bewust registreert, maar onderbewust blijft daardoor misschien wel de gedachte hangen: hé, dit is een bijzonder bericht.

In de ideale krant staat op pagina 2 of 3 een vetje. De ‘twee-drie’ (krantenjargon voor de pagina’s 2 en 3, de spread die je als eerste openslaat in een krant) is verder namelijk de plek waar altijd het grote, ‘harde’ nieuws van die dag wordt geparkeerd. Daar staan de oorlogen en de politiek. Naast zo’n groot, zwaar stuk is dan vaak nog een hoekje over. Een vetje op die plek blaast wat lucht op de pagina naast alle narigheid.

Eigenlijk zou de hele wereld een vetje moeten zijn.

Meer over