Economen: lof voor kabinetsplan om te profiteren van lage rente

Het kabinet broedt op een plan om met geleend geld de Nederlandse economie toekomstbestendig te maken. Door de historisch lage rente is geld zowat gratis. Economen zien het plan wel zitten.

Rick van de Lustgraaf
Minister Wopke Hoekstra van financien en premier Mark Rutte bij het aanbieden van het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota. Beeld anp
Minister Wopke Hoekstra van financien en premier Mark Rutte bij het aanbieden van het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota.Beeld anp

Van economische tegenspoed lijkt geen sprake, maar dat betekent niet dat de vooruitzichten rooskleurig zijn. Internationale politieke onzekerheden zorgen voor twijfels over de economische groei op lange termijn. Dan is er ook nog de dalende arbeidsproductiviteit waardoor bijvoorbeeld de zorg nog duurder wordt. “Maar met forse overheidsinvesteringen kun je de lange termijngroei wel weer aanjagen,” zegt Marieke Blom, hoofdeconoom van de ING.

Goed idee

De zeer lage rente zorgt ervoor dat de overheid momenteel geen rente betaalt over een krediet, maar geld ontvangt. Lenen en tegelijkertijd een beetje geld verdienen. “Dat maakt dit fonds een goed idee,” zegt Blom. Ze refereert aan het miljardenfonds dat het kabinet in de planning zou hebben. Een krediet dat zal worden gebruikt voor investeringen in onder meer infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek. Een solide plan volgens Blom. Want om economische groei te bewerkstelligen moet het fonds inzetten op investeringen en niet op consumptie.

Bijvoorbeeld door investeringen die arbeidsproductiviteit stimuleren. “Zoals infrastructuur waarmee mensen hun werk beter bereiken. Maar ook in onderwijs voor volwassenen en digitalisering, zoals de nieuwe 5G-standaard voor het mobiele netwerk,” zegt Blom.

“Een perfect rationele beslissing,” noemt Luc Aben, hoofdeconoom van Van Lanschot, het miljardenfonds. Volgens hem is vooral de vergrijzing aanleiding om extra geld uit te geven aan het stimuleren van de arbeidsproductiviteit. “Denk aan research op allerlei gebieden. Investeren in onderzoek op universiteiten werpt uiteindelijk zijn vruchten af.”

Klimaatmaatregelen

Sandra Phlippen, hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro, verwacht dat het geld op korte termijn niet zichtbaar is voor de consument. “Prinsjesdag wordt vaak beschouwd als moment om te schitteren met populaire koopkrachtverbeterende maatregelen, maar dat lijkt dit zeker niet te zijn.”

Volgens Phlippen vragen vooral kunstmatige intelligentie en klimaatmaatregelen om overheidsinvesteringen. “Investeringen die klimaatschade voorkomen besparen in de toekomst veel geld.” Dat vergt geduld, zegt Phlippen. “Het rendement van die investeringen, vooral bij de energietransitie, zie je misschien pas over twintig tot vijftig jaar.”

Waar het geld zeker niet naar toe moet gaan, is volgens Marieke Blom van ING moeilijk te zeggen. “Iedere investering is een risico. Maar als econoom kan ik zeggen dat met deze rente en economische vooruitzichten dit fonds een slim idee is.”

Meer over