‘Duizenden werknemers onnodig thuis door achterstanden bij UWV’

Door een tekort aan artsen bij het UWV blijven duizenden werknemers onnodig lang in de ziektewet hangen. Dat schrijft het Financieele Dagblad naar aanleiding van een brief van het Platform van Private Uitvoerders Sociale Zekerheid (PPUSZ). De branchevereniging noemt de situatie ‘schrijnend’.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens Acture, de grootste private uitvoerder van de ziektewet, is er zelfs sprake van een keuringsstop. Dat zou werkgevers en verzekeraars tientallen miljoenen euro's kosten, omdat de uitkering van werknemers moet worden doorbetaald.

Het is de wettelijke taak van het UWV om na één jaar ziekte te beoordelen of iemand weer aan het werk kan: de zogeheten Eerstejaars ziektewet-beoordeling (EZWB). Volgens Acture kan zestig procent van de werknemers weer aan het werk na zo’n EZWB, waar nu de klad in is gekomen.

Het UWV ontkent dat er een keuringsstop is, maar bevestigt wel dat er achterstanden zijn. De organisatie zegt tegen het FD dat er een plan ligt om artsen meer regie te geven en minder met de uitvoering te belasten.

Meer over