Update

Duitsland doet het, Nederland overweegt het, maar: wat is 2G precies?

Het kabinet treft voorbereidingen om ondernemers 2G-beleid te kunnen laten hanteren. Hoe werkt dat precies?

Tobias den Hartog en Niels Klaassen
In Berlijn mogen uitbaters en ondernemers zelf kiezen tussen 2G en 3G. Deze Berlijnse bar kiest voor het eerste. Beeld REUTERS
In Berlijn mogen uitbaters en ondernemers zelf kiezen tussen 2G en 3G. Deze Berlijnse bar kiest voor het eerste.Beeld REUTERS

Het wordt al gehanteerd in delen van Duitsland, net als in bepaalde sectoren in Oostenrijk waaronder de horeca: het zogenoemde 2G-beleid. Ook ons kabinet heeft de ‘optie’ op tafel liggen. Maar wat houdt het precies in?

Allereerst: het heeft niets met de snelheid van ons internet van doen, 2G staat voor twee groepen. Namelijk, in de corona-context: de gevaccineerden en zij die zijn ‘genezen’, ofwel het virus hebben doorgemaakt.

In ons land kozen we tot dusver voor de 3G-koers, die slaat op drie groepen: gevaccineerd, genezen en getest. Bij de benadering met twee groepen vallen de geteste personen af als potentiële bezoekers van bijvoorbeeld theaters, bioscopen, restaurants en kroegen. Dit zou dus het einde betekenen van Testen voor Toegang.

Dat ‘buitensluiten’ van ongevaccineerden maakt het middel ook meteen omstreden: in de Tweede Kamer was bijvoorbeeld eerder nog geen meerderheid voor dit beleid, omdat het vaccinatiedrang of dwang zou opleveren.

Experts

Volgens epidemiologen is 2G inderdaad een fundamenteel andere koers, maar juist om ongevaccineerden te hélpen. Het 3G-systeem probeert besmettingen tegen te gaan, het 2G-systeem houdt ongevaccineerden thuis en beschermt dus alleen die groep. Dat zou van belang kunnen zijn, omdat zij volgens het RIVM veel vaker in het ziekenhuis belanden na besmetting en dus de zorg zwaarder belasten, verhoudingsgewijs.

Ter illustratie: halverwege oktober kwamen er gemiddeld 84 coronapatiënten per dag het ziekenhuis binnen. Van hen was de helft wél, de andere helft níet gevaccineerd. Maar let op: de ene helft kwam voort uit een veel grotere groep (de gevaccineerden, 84,4 procent van de Nederlanders), de andere uit een relatief kleine groep (de niet-gevaccineerden).

De kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen is zeventien keer kleiner dan voor een niet-gevaccineerde. Voor de ic is die verhouding zelfs 1 op 33.

Effect

Hoe efficiënt de 2G-benadering is, staat evenwel nog niet vast. Studies ernaar zijn er nog niet geweest. In Duitsland loopt het aantal infecties ook sinds de invoering van het 2G-beleid nog op, maar vergelijken blijft lastig. In de deelstaat Saksen (met slechts 57,1 procent gevaccineerd en geteisterd door besmettingen) bijvoorbeeld geldt 2G voor grote evenementen, waaronder voetbalwedstrijden, maar weer niet in winkels of op kerstmarkten. Ook op het werk geldt het niet. In Beieren geldt 2G weer wél in de cultuursector. In Berlijn mogen uitbaters en ondernemers zelf kiezen tussen 2G en 3G.

Het OMT in ons land oordeelt dat het een ‘verzwarende maatregel’ zou kunnen zijn, die in het totaal van maatregelen zou kunnen meewegen. Dat doet denken aan hoe het over de avondklok adviseerde: er wordt effect verwacht, maar hoe dat precies het reproductiegetal (de mate van verspreiding van het virus) drukt, is volgens de deskundigen moeilijk te zeggen.

Meer over