Dubbele achternaam wordt ook mogelijk voor al geboren kinderen

Ook voor jonge kinderen die al geboren zijn wordt het voorlopig mogelijk om de achternamen van beide ouders te krijgen. Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming heeft een nota naar de Tweede Kamer gestuurd waarin dat wordt geregeld.

ANP
De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven. Beeld Getty Images
De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven.Beeld Getty Images

Eerder werd al een wetsvoorstel ingediend om een dubbele achternaam mogelijk te maken voor nieuwgeborenen. “De wens van veel ouders om de kinderen in hun gezin een dubbele naam te geven is groot. Met deze overgangsregeling geven we daar gehoor aan,” zegt Weerwind.

De overgangsregeling geldt voor één jaar en geldt met terugwerkende kracht voor kinderen die zijn geboren op of na 29 januari 2019. Op die dag werd een motie van Tweede Kamerleden Maarten Groothuizen en Vera Bergkamp aangenomen die de basis vormde voor het wetsvoorstel.

Volgens de minister kan de dubbele achternaam uit maximaal twee namen bestaan en wordt die zonder koppelteken geschreven. Zo krijgen ouders met de achternamen Cruijff en Bergkamp de volgende keuzes voor: Cruijff, Bergkamp, Cruijff Bergkamp en Bergkamp Cruijff.

Voor de groep mensen die al een dubbele of meervoudige achternaam hebben, zoals Vennegoor of Hesselink, of Van Voorst tot Voorst, wordt deze naam als een enkelvoudige achternaam gezien. Mochten zij dat willen, kunnen ook zij hun kind dus een dubbele achternaam meegeven, zoals Vennegoor of Hesselink van Voorst tot Voorst.

Meer over