Drukte bij pomp verwacht na flinke accijnsverlaging brandstof

Automobilisten zijn vanaf vrijdag voordeliger uit aan de pomp. Het kabinet heeft de accijnzen op benzine en diesel voor de rest van dit jaar verlaagd. Daarmee wil de overheid autorijders wat tegemoet komen, aangezien de energie- en brandstofprijzen hard zijn gestegen door onder meer de oorlog in Oekraïne.

ANP
Per liter gaat het om een accijnsverlaging van 17 cent voor benzine en 11 cent voor diesel. Beeld ANP
Per liter gaat het om een accijnsverlaging van 17 cent voor benzine en 11 cent voor diesel.Beeld ANP

Per liter gaat het om een accijnsverlaging van ruim 17 cent voor benzine en dik 11 cent voor diesel. Consumentencollectief UnitedConsumers voorspelde donderdagavond dat de daadwerkelijke prijzen waarschijnlijk nog wat harder zakken. Zeker twee grote oliemaatschappijen gooien de benzineprijs bij hun pompen circa 21 cent omlaag, was toen al bekend. Op een tankbeurt van 40 liter scheelt dat meer dan 8 euro, al is tanken wel nog steeds een stuk duurder dan bijvoorbeeld een jaar geleden.

Extra personeel

Bij tankstations wordt vrijdag grote drukte verwacht. De afgelopen dagen was het er relatief rustig, omdat veel automobilisten probeerden hun tankbeurt uit te stellen en zo te profiteren van een lager tarief. Pomphouders hebben wel geprobeerd om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Sommige tankstations zullen waarschijnlijk extra personeel inzetten om het verkeer te regelen, zodat de wachttijden niet onnodig hard oplopen.

De benzineprijzen stegen de afgelopen maanden tot recordhoogte. Veel Amsterdammers balen, maar kunnen de auto vaak niet laten staan. Sommige automobilisten gooien de auto de afgelopen weken steeds maar half vol, om ‘de klap de verdelen’. Anderen delen de kosten met familieleden, of pakken vaker het ov.

Ook rijden veel automobilisten een stukje om voor een goedkopere pomp. De onderlinge concurrentie tussen Amsterdamse tankstations laat de prijzen soms tot wel twintig cent per liter van elkaar verschillen.

Meer over