Drugssmokkel door Amsterdamse topatlete lijkt doelbewuste actie

De in Duitsland wegens drugssmokkel gearresteerde atlete Madiea G. (27) uit Amsterdam wist vermoedelijk waar ze mee bezig was. Dat kan geconcludeerd worden uit een reactie van haar Nederlandse advocaat.

Caspar Naber
De atlete Madiea G. (27) zit momenteel vast in Duitsland. Beeld EPA
De atlete Madiea G. (27) zit momenteel vast in Duitsland.Beeld EPA

“Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat mijn cliënte in de val is gelokt,” zegt Brian de Pree cryptisch. Madiea G. zit in Duitsland in de cel omdat ze probeerde ruim 50 kilo drugs het land binnen te smokkelen. Het gaat om crystal meth en xtc met een geschatte straatwaarde van 2 miljoen euro.

De topatlete, die deel uitmaakt van het Nederlands team op de 4 x 400 meter estafette en meervoudig nationaal kampioene is op de 400 meter, liep op 18 juni tegen de lamp tijdens een routinecontrole van de Duitse douane. Die liet haar auto stoppen bij de grensovergang in Emmerich. De Nederlandse zei onderweg te zijn naar een trainingskamp in Düsseldorf en verklaarde geen verboden goederen of meer dan 10.000 euro aan cash geld bij zich te hebben.

De douaniers kregen naar eigen zeggen argwaan en vroegen G. om haar bagage te laten zien. In de kofferbak lagen meerdere tassen en dozen. In die laatste zaten volgens haar sportschoenen maar nader onderzoek leverde verschillende pakketten op, allemaal verpakt in plastic en aluminiumfolie. In de pakketten bleek drugs te zitten.

Doelbewust

De advocaat van G. denkt niet dat zijn cliënte in de val werd gelokt. “Daar is tot nu toe geen enkele aanleiding voor.” De raadsman kan niet zeggen of G. de strafbare feiten heeft bekend en, zo ja, waarom en voor wie ze de drugs dan smokkelde. “Doordat mijn cliënte in Duitsland in de cel zit, is het minder makkelijk communiceren,” zegt De Pree.

De arrestatie van G. was volgens hem ‘een nare verrassing’ voor de mensen in haar omgeving. “Die wisten van niks.”

Drie maanden

De advocaat verwacht voorlopig geen nieuws in de zaak. “De voorlopige hechtenis van mijn cliënte is met 90 dagen verlengd. Mocht zij in Duitsland veroordeeld worden tot een gevangenisstraf en daarna toestemming krijgen om die straf in Nederland uit te zitten, dan zal ik dat proces begeleiden.”

Een Duitse strafpleiter houdt zich volgens hem bezig met de inhoudelijke kant van de zaak.

Atletiekunie

De Nederlandse Atletiekunie liet gisteren in een persverklaring weten ‘met ontzetting’ te hebben kennisgenomen van de situatie van Madiea G. en bood haar familie naar eigen zeggen hulp aan waar mogelijk.

“Het is voor ons niet mogelijk contact te hebben met Madiea en wij kunnen op dit moment niet anders dan de gevraagde privacy te respecteren.” De Unie wacht de verdere rechtsgang af en hoopt snel duidelijkheid te verkrijgen.

De Atletiekunie benadrukte dat het een privéaangelegenheid betreft en vroeg de media om - in het kader van het NK Atletiek in Den Haag dit weekend - atleten en coaches de mogelijkheid te geven zich te kunnen focussen op hun prestaties.

Spoorloos

Madiea G. verdween spoorloos na haar laatste hardloopwedstrijd, op 15 juni in de Marokkaanse stad Rabat. Vorige week bleek dat ze vastzit in Duitsland.

Lees ook: Wie is de voor smokkel opgepakte topatlete Madiea G.?

Meer over