Drugsboot Moerdijk weggesleept: nog 4 man vast

Het onderzoek en de ontmanteling van het drugsschip in de dorpshaven van Moerdijk is afgerond. De boot is weggesleept. Wie de eigenaar is, is nog steeds niet bekend, maar het schip is in beslag genomen. Vier verdachten zitten nog steeds vast.

Carla van der Wal
Het industriegebied bij Moerdijk. Beeld ANP
Het industriegebied bij Moerdijk.Beeld ANP

Een Mexicaanse verdachte die werd gearresteerd op de drugsboot in Moerdijk maakt deel uit van een beruchte kartelfamilie. Dat bleek al snel nadat hij dit weekend in de boeien werd geslagen.

Een goed ingevoerde politiebron vertelt dat aan deze site. De man werd aangetroffen op een drugslab zoals agenten dat nog nooit hadden gezien: op een boot. Dat is uniek. Ten eerste vanwege de ligging, die zorgt dat het lab in beweging kan blijven en moeilijker is om op te sporen. Grondstoffen kunnen hier gemakkelijker en ongezien op worden geladen. Daarnaast vanwege de drugs die hier werden geproduceerd: het superverslavende crystal meth kent in Nederland maar een kleine gebruikersmarkt.

En dan zijn er nog de vier arrestaties. Als de politie de naam van een van drie Mexicanen op de boot hoort, gaan volgens een politiebron al snel alarmbellen af. Deze man maakt deel uit van een bekende kartelfamilie, zijn broer werd doodgeschoten. En nu is hij in Nederland. Zijn de meedogenloze kartels dan daadwerkelijk gearriveerd?

Onderzoek

Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan. De internationale politieorganisatie Interpol constateerde een paar jaar geleden al dat kartels hun gebied steeds verder verruimen. In het nationale dreigingsbeeld van de politie werd ook al gewaarschuwd voor de komst van Mexicanen, die voor Nederlandse begrippen ongekende hoeveelheden grondstoffen voor drugs smokkelen. In Nederland kunnen producenten van bijvoorbeeld MDMA en amfetamine die grondstoffen goed gebruiken, hetgeen samenwerking een goede optie maakt.

Boot

De boot is inmiddels weggesleept. De eigenaar is nog altijd onbekend. Het schip bezon te zinken tijdens de ontmanteling van het varende lab, waarschijnlijk als gevolg van een boobytrap. In elk geval is ruim driehonderd liter methamfetamineolie in beslag genomen, ook was er een grote container die helemaal vol zat met zo’n 10.000 liter drugsafval en chemicaliën.

De laatste tijd zijn steeds meer Meth-zaken bekend bij de politie. In het Westland werden onlangs Crystal Meth en ketamine aangetroffen ter waarde van tientallen miljoenen euro’s, tussen een lading bevroren kippenpoten. Nu is er de boot, die doet denken aan de Netflix-serie Breaking Bad, waar in een camper een scheikundige de perfecte meth produceert. Eerder leverden deze drugs ook al zo’n onwaarschijnlijk verhaal op: twee jaar geleden bewaakten drie levensgrote krokodillen de opbrengst van de handel: een koffer met twee ton erin.

Meer over