Drie staatssecretarissen doen per direct afstand van hun Kamerzetel

Drie staatssecretarissen die recent tot het demissionaire kabinet zijn toegetreden, geven hun zetel in de Tweede Kamer alsnog op.

Het Parool
Naast Yesilöz-Zegerius zelf geven ook Dennis Wiersma (Sociale Zaken - VVD) en Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat - D66) hun Kamerzetel op.  Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
Naast Yesilöz-Zegerius zelf geven ook Dennis Wiersma (Sociale Zaken - VVD) en Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat - D66) hun Kamerzetel op.Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Dat hebben ze laten weten aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, schrijft staatssecretaris Dilan Yesilöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat (VVD) op Twitter. Naast Yesilöz-Zegerius zelf geven ook Dennis Wiersma (Sociale Zaken - VVD) en Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat - D66) hun Kamerzetel op.

De drie staatssecretarissen schrijven dat er geen onverenigbaarheid van functies is, maar dat er inmiddels toch discussie over is ontstaan. Omdat de Raad van State adviseert om de wet op dit punt te verduidelijken, hebben Yesilgöz, Wiersma en Van Weyenberg besloten direct hun Kamerzetel op te geven.

Grondwet

Er was eerder kritiek op de benoemingen van de drie. Volgens de grondwet mag iemand niet tegelijkertijd Kamerlid en bewindspersoon zijn. In artikel 57 staat wel een uitzondering: als een minister of staatssecretaris demissionair is in de aanloop naar Kamerverkiezingen, en vervolgens wordt gekozen, is de dubbelfunctie tijdelijk toegestaan, tot er een nieuw kabinet op het bordes staat.

Kamerleden Yeşilgöz-Zegerius, Wiersma en Van Weyenberg zijn na de verkiezingen benoemd. Toen had het kabinet in zijn geheel al zijn ontslag aangeboden, maar zij zelf niet. De Raad van State stelt dat er ‘onvoldoende grond’ is om te concluderen dat dit in strijd is met de grondwet. Tegelijk noemt de Raad de gang van zaken ‘ongelukkig’.

Onopgemerkt

De benoeming van Yeşilgöz in mei is ‘vrijwel ongemerkt voorbijgegaan’, aldus de Raad. “Bij de twee andere benoemingen kwam de mogelijke ongrondwettigheid pas aan de orde ruim na de aankondiging daarvan in juli 2021 naar aanleiding van publicaties in de media half augustus.”

De uitspraken van de Raad zijn reden voor de staatssecretarissen om hun zetel op te geven, stellen ze op Twitter. Nu kan het debat in de Kamer volgens Yesilgöz-Zegerius gaan over de ‘fundamentele vraag’ of Kamerleden mogen toetreden tot een demissionair kabinet, en niet over ‘onze drie individuele benoemingen’.

Meer over