Dokken voor schade avondklokrellen? Dat lukt nog niet

Van de belofte dat de daders van de avondklokrellen zullen opdraaien voor alle aangerichte schade, komt in de praktijk nog weinig terecht, meldt dagblad Trouw. Van de zeker 77 veroordeelde relschoppers moeten dertien een schadevergoeding betalen, blijkt uit een rondgang langs de rechtbanken. Ook zijn nog niet alle verdachten voor de rechter verschenen.

David van der Heeden
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Onder meer justitieminister Ferd Grapperhaus gebruikte na de rellen in januari stevige taal: de oproerkraaiers zouden niet alleen celstraffen krijgen, maar ook een gepeperde rekening tegemoet zien. Toch gebeurde dat laatste tot nu toe vrijwel alleen bij relschoppers die in Eindhoven tekeergingen. En zelfs daar is nog lang niet alle schade verhaald.

Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade van de avondklokrellen op één miljoen euro. Dat is enkel verzekerde schade; het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk hoger. De relschoppers lieten overigens niet overal een spoor van vernieling achter. In Oost-Brabant is bijvoorbeeld veel meer gesloopt dan in Apeldoorn, Zwolle en Enschede, schrijft de krant.

Moeilijk te bewijzen

In totaal legde de rechter tot nu toe voor ruim 62.000 euro aan compensatie op, terwijl Eindhovense gedupeerden schadeclaims voor 670.000 euro indienden. Tot nu toe komt in Rotterdam in een van de drie vonnissen rond de avondklokrellen een vordering voor: een 20-jarige man moet 20.000 euro betalen voor het vernielen van een politiebureau.

Bij andere rechtbanken is die verhouding anders. De rechtbank Den Haag verplichtte geen enkele van de elf veroordeelde relschoppers tot het betalen van vergoedingen, net als de rechtbanken Midden-Nederland (zeven veroordeelden) en Gelderland (acht). In de praktijk blijkt het lastig om te bewijzen wat iemand precies heeft vernield. Soms zijn ook de camerabeelden te slecht om als bewijs te dienen.

Ook dwingt de rechter niet elke dader tot betalen, omdat sommigen van hen terechtstaan voor opruiing en niet voor de rellen zelf. Zij zetten anderen via internet aan tot geweld. Alleen de rechtbank Noord-Holland legde daarvoor het betalen van een schadevergoeding van 150 euro op. Een 17-jarige jongen moet die betalen aan een politieagent, omdat hij expliciet had opgeroepen die agent te ontvoeren.

Meer over