Update

Dit zijn de populairste babynamen in Amsterdam

Over de mooiste naam voor een baby kun je lang twisten, maar in Amsterdam viel de keuze het afgelopen jaar het vaakst op Olivia en Noah. Landelijk was Noah eveneens de populairste jongensnaam. Bij meisjes voert Julia de lijst aan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dat blijkt uit de namenlijst die de Sociale Verzekeringsbank jaarlijks publiceert. Van de 177.473 baby’s die het afgelopen jaar werden geboren in Nederland kregen 753 de naam Julia. Het is daarmee de meest voorkomende babynaam. Mila staat op de tweede plek, 695 kinderen kregen deze naam. Emma (648 kinderen) moet het dit jaar doen met een derde plek.

Bij de jongensnamen steekt Noah met kop en schouders boven de rest uit: 945 keer belandde deze naam op het geboortekaartje. Lucas staat op plek twee (734 keer gekozen) en Sem completeert de top drie (653).

Amsterdam

De Sociale Verzekeringsbank, die door de uitbetaling van kinderbijslag kan zien welke namen pasgeboren baby's hebben gekregen, heeft ook van Amsterdam een toplijst samengesteld. In de hoofdstad is Olivia de meest voorkomende meisjesnaam van 2021. Noor en Sara staan op plek twee en drie.

Bij de jongensnamen staat Noah bovenaan. Wel heeft Amsterdam andere namen op plek twee en drie: Adam en Max.

Internationale trend

Volgens Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, staat de populariteit van deze voornamen in Nederland niet op zichzelf. Hij ziet een internationale trend. “De nummer één bij de jongens is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven.”

Bloothooft noemt het met name opvallend dat ‘oudtestamentische — en korte — namen in trek zijn’. Voorbeelden zijn Sem, Levi, Saar en Sara. Grote veranderingen hoeven we niet snel te verwachten. “Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag,” zegt de naamkundige. “Pas na zo’n 25 jaar, een generatie, zien we weer een nieuwe toplijst.”

De landelijke top tien populairste namen van 2021

Meisjes:
1. Julia
2. Mila
3. Emma
4. Nora
5. Olivia
6. Sophie
7. Tess
8. Milou
9. Zoë
10. Yara

Jongens:
1. Noah
2. Lucas
3. Sem
4. Daan
5. Levi
6. Liam
7. James
8. Finn
9. Luca
10. Milan

De populairste namen in Amsterdam

Meisjes:
1. Olivia
2. Noor
3. Sara
4. Ella
5. Sofia
6. Mia
7. Anna
8. Lina
9. Mila
10. Emma

Jongens:
1. Noah
2. Adam
3. Max
4. Mohammed
5. Oliver
6. Lucas
7. Benjamin
8. Luca
9. James
10. Felix

Meer over