Overzicht

Dit was het belangrijkste nieuws over het coronavirus van 13 maart

Op een bord staat dat er geen handen worden geschud bij dit afhaal restaurant in Amsterdam. Beeld ANP
Op een bord staat dat er geen handen worden geschud bij dit afhaal restaurant in Amsterdam.Beeld ANP

Nederland weert vluchten uit risicogebieden, ziekenhuizen stellen geplande operaties uit en KLM schrapt duizenden banen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 13 maart.

Het Parool

Noodfonds horeca

Brancheorganisatie Horeca Nederland gaat zelf een noodfonds opzetten voor gedupeerde horecabedrijven, omdat het kabinet dat volgens de branche nalaat. De maatregel volgt op een onderzoek van de branche waaruit blijkt dat de helft van alle boekingen in hotels en restaurants is geannuleerd. Ook zijn de omzetten met een derde gedaald. Vooral Brabant en Amsterdam zijn volgens de organisatie zwaar getroffen.

Afgelast, afgelast, afgelast en dicht

Musea, concertgebouwen, theaters en clubs, de bibliotheken: ze zijn allemaal dicht. Rondvaartbedrijven zijn gestopt met varen en bij veel sportclubs worden trainingen en wedstrijden afgelast. Ook de kermis die van 13 tot 22 maart gehouden zou worden het Westerpark gaat niet door. “We zijn op dit moment aan het afbreken. Wat kan je verder doen?” vraagt organisator Frans Stuy zich af. “Ik ga geen mensen bij elkaar brengen als dat gevaar voor de gezondheid kan opleveren. Mensen komen uit alle hoeken van het land en dan is het niet verantwoord. Ook de kermis van volgende week in Osdorp gaat niet door.”

Toch ligt niet het complete sociale leven stil. Bioscopen laten weten open te zijn maar beperkt kaartjes te verkopen. Enkele zwembaden zijn open maar lassen het afzwemmen af. Artis is open, maar de binnenverblijven zijn gesloten. Ook restaurants nemen maatregelen. Zo zegt de Hema het aantal zitplaatsen te beperken tot 80, en laten andere restaurants, zoals Rosa&Rita en Pllek, ook weten het aantal zitplaatsen te beperken om extra ruimte tussen de tafels te creëren.

Open of dicht? Raadpleeg hier ons overzicht.

Hamsteren

De schappen met wc-papier en pasta waren vrijdag in veel winkels leeg. Maar hamsteren is écht niet nodig, benadrukte premier Mark Rutte vrijdagmiddag nog maar eens. “Stop ermee. Het is niet alleen onnodig, het treft ook mensen die hard voor ons aan het werk zijn en na een lange dag de schappen leeg aantreffen.”

“De lege schappen die je hier en daar ziet, komen vooral doordat consumenten heel veel producten kopen, niet doordat er een tekort aan is. Er zijn voldoende voorraden om alle supermarkten te voorzien,” zegt een woordvoerder van supermarktbrancheorganisatie CB.

Waarom mensen dan toch hamsteren? “Alle fotootjes op sociale media of online van lege schappen, zorgen er voor dat mensen denken dat er tekorten zijn. Het is de angst om achter het net te vissen.” Wat de koopwoede verder aanwakkert is dat winkels en drogisterijen voor sommige producten, zoals schoonmaakmiddel of paracetamol, quota instellen. Lees verder.

Lege schappen bij Albert Heijn.  Beeld EPA
Lege schappen bij Albert Heijn.Beeld EPA

Scholen

De meeste discussie ging vrijdag over de scholen. Waarom sluit de ene middelbare school wel, terwijl de andere open blijft? En waarom gaan niet net als in andere landen alle scholen dicht?

Een nog onduidelijk aantal middelbare scholen sluit de deuren, bevestigt de VO-raad, een organisatie van scholen in het voortgezet onderwijs. “Maar er zijn meer scholen die open blijven dan er dicht gaan.” Ook bieden sommige scholen zoveel mogelijk digitaal les aan. De lessen op de Hogeschool van Amsterdam gingen vrijdag nog gewoon door. Het Cornelis Haga Lyceum is vanaf maandag twee weken dicht, en heeft de vakantie verplaatst.

Basisscholen blijven voorlopig open, zei premier Mark Rutte vrijdag op een persconferentie. Er is op basis van de mening van experts van het RIVM geen reden jonge kinderen niet naar school te sturen, mits ze niet ziek zijn. Veel basisscholen perken wel de regels voor ouders in: die mogen niet meer de klas in, maar leveren hun kinderen voor de deur af.

Minister Slob van onderwijs maakte ook bekend dat ouders die hun leerplichtige kinderen thuishouden, niet strafbaar zijn. Slob begrijpt dat het beleid verwarrend is, maar vanuit de volksgezondheid is er geen reden de scholen te sluiten. Bij het geven van onderwijs krijgen groep 8, eindexamenklassen en kinderen van ouders met een baan in de zorg de prioriteit, bleek vrijdagavond na een vier uur durend overleg tussen onderwijspartijen en het ministerie van Onderwijs.

Overall was het een rommelige dag. Het ziekteverzuim was hoger dan normaal.

Vliegen

Nederland staat vanaf vrijdagavond 18.00 uur geen inkomende passagiersvluchten meer toe uit risicogebieden vanwege het coronavirus. Het gaat om vluchten uit China, inclusief Hongkong, Iran, Zuid-Korea en Italië. De regeling geldt in ieder geval voor twee weken.

Ook andere landen nemen maatregelen. Curaçao schrapt alle vluchten van en naar Nederland vanwege het nieuwe coronavirus. Turkije gaat tot 17 april vluchten uit Nederland en acht andere landen weren.

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt vanaf zaterdag tot en met 28 maart niet meer naar vier bestemmingen in de Verenigde Staten. Vluchten naar de luchthavens van Boston, Houston, Las Vegas en Minneapolis komen te vervallen. De verbinding naar zes andere bestemmingen, waaronder New York en Los Angeles, blijven wel intact.

Ook vraagt KLM deeltijdverlof aan voor al haar werknemers en wil het bedrijf 2000 banen schrappen vanwege de gevolgen van de coronacrisis.

Het is rustig op de Wallen. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen stelt het kabinet dat mensen zoveel mogelijk moeten thuiswerken. Beeld ANP
Het is rustig op de Wallen. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen stelt het kabinet dat mensen zoveel mogelijk moeten thuiswerken.Beeld ANP

Aanpak crisis

Italië kan nog weleens spijt krijgen van de drastische aanpak van het coronavirus, zegt crisisdeskundige Ira Helsloot van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die vindt dat Nederland het beter aanpakt. “Het leven ligt in Italië feitelijk al een paar weken stil. Dat heeft enorme financiële gevolgen. Dat raakt uiteindelijk ook de volks­gezondheid.”

“Het zou me niet verbazen dat een land als Italië over een jaar zegt: goh, we moeten nu vreselijk bezuinigen op de basiszorg, achteraf gezien hadden we niet zo heftig moeten ingrijpen.” Lees verder.

Beurs

De Amsterdamse beurs opende vrijdagochtend licht optimistisch, na de ongekend diepe koersklap van donderdag. De AEX-index van de 25 belangrijkste beursfondsen veerde in de eerste handelsminuten 3,5 procent op. De beursdag eindigde 0,2 procent hoger op 432,85 punten, na plussen tot wel 7 procent eerder op de dag. Donderdag zakte de graadmeter bijna 11 procent, waarmee het grootste dagverlies in ruim drie decennia werd geleden.

De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag bij opening sterk omhoog, na de historische koersverliezen een dag eerder. Donderdag waren nog de grootste verliezen op Wall Street te zien sinds de beurscrash op Black Monday in 1987, door schrik bij beleggers voor het inreisverbod voor Europeanen naar de VS wegens het coronavirus.

Voetbalwedstrijden

In alle grote Europese voetballanden ligt de competitie dit weekeinde stil. De Duitse bond besloot vrijdag als laatste alle duels te schrappen. In Italië, Spanje, Engeland en Frankrijk viel al eerder het besluit om vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus voorlopig niet te voetballen. Ook in Nederland, België en Portugal liggen de competities stil.

Eerder werd al bekend dat ook Oranje oefenwedstrijden moet schrappen. De Europese voetbalbond Uefa heeft alle wedstrijden van komende week in de Champions League en Europa League afgelast. Het gaat om de returns in de achtste finales. Ook de loting voor de kwartfinales, die voor 20 maart op het programma stond, is uitgesteld.

Sportevenementen

Het ene na het andere evenement wordt afgelast, zoals van de Formule 1. Na de Grands Prix van Australië en China zijn ook de races in Bahrein en Vietnam afgelast. De debuutrace in Hanoi stond gepland voor 5 april, terwijl de Formule 1-race in Bahrein op 22 maart verreden zou worden. Het is nog niet duidelijk wat dit voor de F1-race in Zandvoort betekent, die gepland staat voor 3 mei.

Ook de Giro d’Italia, de eerste grote wielerronde van het jaar, wordt uitgesteld. De ronde zou op 9 mei beginnen in Boedapest, maar de Hongaarse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dat betekent dat grote evenementen voorlopig zijn verboden.

Olympische sporters komen in de problemen met hun trainingswedstrijden en kwalificatiewedstrijden, die zijn afgelast.

Andere Europese landen

In Italië zijn de afgelopen dag 250 mensen gestorven door het nieuwe coronavirus. Dat is het hoogste aantal nieuwe doden op een dag. Het totale aantal komt daarmee op 1266. Italië is het zwaarst getroffen land in Europa. Het openbare leven is totaal stilgelegd om de uitbraak zich niet verder te laten verspreiden. Er zijn in het land al 17.660 besmettingen gemeld. Dat zijn er 2547 meer dan donderdag.

De Spaanse regering roept zaterdag voor het hele land de noodtoestand uit om de bestrijding van het coronavirus beter te kunnen aanpakken, zei premier Pedro Sánchez. Dat is volgens Sánchez noodzakelijk omdat het aantal besmettingen in Spanje heel sterk stijgt. Hij vreest dat het aantal komende week al hoger is dan 10.000. Er zijn nu ruim 4200 gevallen vastgesteld, 120 mensen zijn inmiddels overleden.

De Spaanse regio Catalonië gaat volledig in quarantaine vanwege het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Catalaanse leider Quim Torra bekendgemaakt. In Catalonië wonen ongeveer 7,4 miljoen mensen.

Tsjechië weert vanaf 16 maart alle buitenlanders die niet in Tsjechië wonen. Hongarije sluit vanaf maandag alle scholen. Denemarken sluit zaterdag tijdelijk de grenzen.

Trump?

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij binnenkort waarschijnlijk wordt getest op het nieuwe coronavirus. Trump heeft afgelopen zaterdag een diner gehad met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en een communicatiemedewerker van hem. Die medewerker heeft het longvirus. Bolsonaro heeft ook een test gedaan, maar hij heeft het virus niet, bleek vrijdag.

Trump heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen. Hierdoor komt er 50 miljard dollar vrij voor staten om maatregelen te treffen tegen het longvirus.

Noodverordening

Activiteiten met meer dan honderd personen zijn strafbaar gesteld in Noord-Brabant. Dit is geregeld in een zogeheten noodverordening, die vrijdag werd aangekondigd door de voorzitters van de drie veiligheidsregio’s in de provincie. De maatregel is een aanvulling op het donderdag genomen kabinetsbesluit om evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd personen te verbieden.

Openbaar vervoer

Het GVB in Amsterdam past zijn dienstregeling aan vanwege het coronavirus. Met name in de spits zullen er minder trams, bussen en metro’s rijden. Ook mogen reizigers niet meer zomaar bij elke deur instappen maar zijn er tijdelijk nieuwe regels over waar passagiers mogen instappen en hoe ze moeten betalen. Met deze maatregelen wil het GVB de contactmomenten tussen personeel en reizigers minimaal houden.

Ziekenhuizen en zorg

De huisartsenpost in Amsterdam Oost sluit voorlopig ’s nachts de deuren als gevolg van uitval van zorgpersoneel. De spoedzorg gaat in de nacht wel door bij de post van OLVG West. De vijf posten die de stad zijn wel allemaal tot 23.00 uur geopend.

De achttien ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland maken zich op voor een toestroom van coronapatiënten. Ze stellen geplande operaties uit en schalen patiëntencontact af. Artsen doen poliklinische afspraken zo veel mogelijk af per telefoon of videoverbinding. Artsen doen poliklinische afspraken zo veel mogelijk af per telefoon of videoverbinding. Lees meer.

3 dagen koorts

Hoewel er al 10 mensen zijn overleden in Nederland aan corona, verloopt het ziektebeeld lang niet voor iedereen zo ernstig. Sebastiaan Koops (31) - ziek geworden naar een skivakantie in Italië - vertelt hoe zijn ziekte verloopt. Na drie dagen koorts voelt hij zich weer wat beter. “Om mij heen zie ik veel angst, en schrikreacties omdat ik dit kreeg. Het is een hoop gedoe, maar het ziek zijn is voor mij niet erger dan een reguliere griep. Het is vervelend, maar voor een gezond gezin zoals wij is het niet nodig om bang te zijn voor corona.

Cijfers

Het aantal besmettingen in Nederland is opgelopen tot 804. Er zijn 10 patiënten overleden.

Meer over