Overzicht

Dit was het belangrijkste nieuws over het coronavirus van 12 maart

Het kabinet heeft extra maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus in Nederland te beperken. Dit en meer lees je in ons dagoverzicht met coronanieuws van 12 maart.

Het Parool
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie waarop de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus bekend werden gemaakt.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie waarop de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus bekend werden gemaakt.Beeld ANP

Nieuwe landelijke maatregelen

Het kabinet kondigde donderdagmiddag nieuwe maatregelen aan, die gelden tot en met 31 maart 2020. Iedereen in Nederland dient thuis te blijven bij klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel koorts. Mensen worden opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken of werktijden te spreiden. Er wordt ook dringend verzocht om kwetsbare personen zo min mogelijk te bezoeken.

Evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden in heel Nederland verboden. Honderden moskeeën in Nederland hebben bijvoorbeeld de vrijdaggebeden afgelast, in de Eerste Kamer zijn geen bijeenkomsten meer en de eredivisie ligt voorlopig stil. We zetten de gevolgen in Amsterdam in dit artikel op een rij.

Later op de dag besloten hogescholen en universiteiten per direct de deuren te sluiten in de strijd tegen het coronavirus. Zowel onderwijsactiviteiten als tentamens gaan niet door tot 1 april. Het kabinet ziet vooralsnog geen reden alle scholen te sluiten. Vanuit de Tweede Kamer komt felle kritiek op dat besluit. Amsterdamse scholen zijn verdeeld. Denemarken en Ierland besloten deze week al wel om alle scholen voorlopig te sluiten.

Donderdagavond werd nog bekend dat het kabinet zo snel mogelijk een eind wil maken aan het vliegverkeer van landen met veel coronapatiënten naar Nederland. Het is alleen nog zaak na te gaan of de aanvoer van bijvoorbeeld medicijnen daardoor niet in het gedrang komt, zegt premier Mark Rutte. Mogelijk worden zulke vluchten vanaf vrijdag al geweerd.

Nieuwe besmettingen

Er zijn sinds woensdag 111 nieuwe patiënten met covid-19 bij het RIVM gemeld. Daarmee zijn nu in totaal 614 mensen in Nederland besmet (geweest) met het coronavirus. Vijf patiënten zijn tot nu toe overleden.

De regio Amsterdam heeft relatief weinig vastgestelde coronabesmettingen: ‘slechts’ 16. Dat komt vooral door de gunstige timing van de krokusvakantie, denkt de GGD. “Het verschil tussen Amsterdam en Brabant is waarschijnlijk toe te schrijven aan de indeling van de krokusvakantie,” zegt Yvonne van Duijnhoven van de GGD. De Amsterdamse scholen waren, net als andere scholen in de noordelijke regio van Nederland, vrij van 15-23 februari. “Op dat moment was Noord-Italië nog geen grote infectiehaard, daardoor hebben naar verhouding weinig Amsterdamse vakantiegangers het virus mee terug genomen.”

Inreisverbod VS: enorme sociale en economische impact

President Donald Trump kondigde donderdagnacht een inreisverbod af voor de VS, en dat verbod heeft enorme gevolgen. De luchtvaart kan zich opmaken voor zijn donkerste jaar. KLM voorop, nu de maatschappij na China ook zijn belangrijkste markt, de Verenigde Staten kwijtraakt. De luchtvaart krijgt de eerste klappen, maar de sociale en economische impact is nog groter. Deze Nederlanders gaan ondanks het reisverbod toch naar Amerika.

Op Wall Street werden de grootste dagverliezen geleden sinds Zwarte Maandag in 1987. Ook de AEX sloot donderdag met zijn op een na grootste dagverlies ooit.

Tom Hanks heeft coronavirus, Spaanse minister ook

Tom Hanks en zijn vrouw Rita Wilson zijn beiden besmet met het coronavirus. Dat heeft de acteur bekendgemaakt op Twitter. ‘Hallo allemaal, Rita en ik zijn in Australië. We waren een beetje moe en verkouden en kregen rillingen en een beetje koorts. Om dit goed aan te pakken, zoals we dat nu moeten in de wereld, hebben we ons laten testen op corona en zijn positief bevonden,’ schrijft de 63-jarige acteur, die zegt de zullen worden ‘getest, geobserveerd en geïsoleerd’ zolang dat nodig is.

Hanks is in Australië voor de opnames van de Elvis Presley-biopic waarin hij de rol van Nederlander Colonel Parker op zich neemt. Studio Warner stuurde woensdag een persbericht uit dat het had ontdekt dat ‘iemand’ die betrokken was bij het filmproject het coronavirus had. Niet veel later maakte Tom bekend dat het om hem ging.

Ook een medewerker van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is positief getest op het nieuwe coronavirus. Deze Fabio Wajngarten was zaterdag nog in het Amerikaanse Mar-A-Lago, waar hij Donald Trump ontmoette. Bolsonaro zelf wordt ook goed in de gaten gehouden.

De Spaanse minister Irene Montero Gil heeft het coronavirus ook opgelopen. Alle ministers in de Spaanse regering worden daarom getest op besmetting.

Eerste coronadode in Griekenland

Griekenland heeft donderdag het eerste sterfgeval door het nieuwe coronavirus geregistreerd. Het gaat om een 66-jarige man die eind februari terugkeerde van een bedevaartreis naar Israël en Egypte. De overleden man kampte met meerdere gezondheidsproblemen, zei het Griekse ministerie van gezondheidszorg in een verklaring. In Griekenland is sinds woensdag bij 99 mensen het longvirus vastgesteld.

Ook Oostenrijk meldt eerste coronadode

In Oostenrijk is ook een eerste patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een 69-jarige man die eerder was teruggekeerd uit Italië en die ook al andere medische klachten had. Hij bezweek in een ziekenhuis in Wenen. Oostenrijk heeft tot nu toe 302 besmettingen vastgesteld.

Iran vraagt IMF om miljardenhulp tegen coronavirus

Iran vraagt miljardenhulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de bestrijding van het coronavirus in het land. Teheran heeft een verzoek gedaan voor 5 miljard dollar aan financiering om de ziekte te bestrijden.

Het verzoek werd ingediend door de Iraanse centrale bank. Het IMF heeft 50 miljard dollar vrijgemaakt om landen bij te staan in het tegengaan van het coronavirus. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei dat een verzoek voor ‘onmiddellijke toegang’ tot de financiering is gedaan bij het IMF. Volgens hem moet het fonds aan de ‘juiste zijde van de geschiedenis staan en zijn verantwoordelijkheid nemen’ door Iran te helpen.

Iran meldde donderdag dat in een dag 1075 personen positief zijn getest. Daarmee steeg het totaal aantal besmettingen in het land naar 10.075. 429 mensen zijn overleden.

Voorzitten intensive care: ‘Vroeggeborenen en 80-plussers moeten als eerste plaatsmaken’

Als het aantal mensen dat levensbedreigend ziek wordt van corona oploopt, zijn extreem premature kinderen (tot 24 weken) en tachtigplussers de eersten die plaats moeten maken op de intensive care. Dat is mogelijk over twee weken al het geval, zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Volgens hem is het zaak nu ‘door te pakken’ met maatregelen. “We hebben het over leven en dood.”

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg), premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (vlnr) van het RIVM tijdens de persconferentie waarop de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus bekend werden gemaakt.  Beeld ANP
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg), premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (vlnr) van het RIVM tijdens de persconferentie waarop de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus bekend werden gemaakt.Beeld ANP
Meer over