Terugblik

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 4 april

Social distancing blijft nodig, maar lijkt te werken. Minister Koolmees verwacht zeker 100.000 aanvragen voor een loonkostenregeling en de markt op Plein ’40-’45 moest dicht. Dit is het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 4 april, de dag waarop het dodental in Nederland steeg tot 1651.

Politie te paard patrouilleert op de boulevard langs het strand. Beeld ANP
Politie te paard patrouilleert op de boulevard langs het strand.Beeld ANP

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog.

RIVM: 164 nieuwe sterfgevallen, 336 ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 164 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal sterfgevallen komt daarmee op 1651. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de dagelijkse update.

336 mensen zijn in het afgelopen etmaal opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee komt het totaal aantal gemelde patiënten dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis op 6622. Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd. Lees hier verder.

Social distancing lijkt succesvol: slechts 36 nieuwe patiënten op intensive cares

“We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de social distancing lijkt te werken,” zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.” Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten.”

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares is met ‘slechts’ 36 toegenomen tot 1360. Vrijdag kwamen er nog 51 patiënten bij.

Minister Koolmees verwacht zeker 100.000 aanvragen loonkostenregeling

Het aantal door de coronacrisis getroffen bedrijven dat zich bij het loket van uitkeringsinstantie UWV meldt voor een loonkostenregeling, kan al gauw oplopen tot 100.000, dat zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

Werkgevers die door de coronapandemie aanzienlijk omzetverlies lijden, kunnen vanaf maandagochtend terecht bij het UWV om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen. Koolmees houdt rekening met grote aantallen aanvragen voor de vergoeding, die kan oplopen tot 90 procent van de loonkosten.

In crisiscentrum de Stopera passeren ongekende maatregelen de revue

Voor de aanpak van het coronavirus is het Amsterdamse stadhuis veranderd in een commandocentrum. Van noodbevelen en boetes tot auto’s met luidsprekers, en als het moet drones – geen middel blijft onbesproken.

Markt Plein ’40-’45 gesloten vanwege drukte

De gemeente Amsterdam heeft de markt op Plein ’40-’45 in Nieuw-West zaterdagmiddag gesloten. Het was er te druk. Verder stemt het de gemeente ‘tevreden’ dat mensen zich veelal aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand houden.

De markt op Plein ’40-’45 werd zaterdag rond 15.30 uur gesloten. Eerder was de indeling van de markt al aangepast, om meer ruimte te maken voor bezoekers. In de komende dagen wordt bekeken of de markt dinsdag weer open kan - maandag is er nooit markt.

Burgemeester Oostzaan: blijf weg uit Het Twiske

Burgemeester Rob Meerhof van Oostzaan roept iedereen op weg te blijven uit natuurgebied Het Twiske. ‘Degenen die op dit moment in het Twiske zijn, worden verzocht het gebied te verlaten en naar huis te gaan.’

‘Omdat het om te veel mensen gaat die de regels overtreden, moet ik nu tot de conclusie komen dat zij zowel een gevaar vormen voor zichzelf als voor anderen als het gaat om het mogelijk verspreiden van het coronavirus’, schrijft Meerhof.

Militairen tijdelijk teruggekeerd na stilgelegde missie in Irak

Ongeveer 35 militairen zijn zaterdagochtend teruggekomen uit Irak, waar zij deelnamen aan een trainingsmissie, meldt Defensie. De missie is stilgelegd vanwege het coronavirus.

Enquête: Nederlander verwacht nog zeker zes maanden corona-maatregelen

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking verwacht dat er nog zeker zes maanden beperkende maatregelen vanwege de corona-epidemie zullen blijven gelden. Ook houden we rekening met een forse economische krimp.

Franse dokters wekken woede Afrikaanse voetbaltoppers: ‘Afrika is geen laboratorium’

“Dit is wellicht controversieel, maar zouden we geen onderzoek moeten doen in Afrika, waar ze geen maskers, defibrillators en behandelingen hebben? Vergelijkbaar met aidsonderzoek waar ze prostituees testen omdat die meer blootgesteld worden en zichzelf minder beschermen. Wat denk je?” oppert dokter Jean Paul Mira, hoofd reanimatie van het Cochin-ziekenhuis in Parijs, op de Franse zender LCI.

Zijn collega-dokter Camille Locht knikt bevestigend. “Je hebt gelijk. We hebben zelf ook gedacht aan een onderzoek in Afrika met eenzelfde methode als gebruikt bij BCG-placebo’s (tuberculose, red.).”

Een fragment op de Franse televisie waarin twee dokters de suggestie doen om in Afrika te experimenteren met anti-coronavaccins heeft de woede gewekt van prominenten uit de Afrikaanse voetbalwereld.

Na vloggers nemen nu tv-makers de kijker mee naar huis

Nu thuiswerken de standaard is, storten thuiszittende tv-makers zich – gestript van studiodecor en publiek – op shows vanuit de huiskamer – wat vloggers al jarenlang doen.

Het coronavirus wereldwijd

Het wereldwijde dodental door het coronavirus is zaterdag de 60.000 gepasseerd. Volgens de ‘coronateller’ van Worldometer raakten wereldwijd meer dan 1,1 miljoen mensen besmet met het coronavirus, dat eind vorig jaar uitbrak in de Chinese provincie Hubei.

Italië
De Italiaanse autoriteiten meldde zaterdagavond in totaal 124.632 besmettingen. Ruim 15.300 mensen zijn in het land overleden aan het coronavirus.

Spanje
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is licht aan het dalen. Het was het afgelopen etmaal met 809 sterfgevallen iets lager dan de dag ervoor. Het is de tweede dag op rij dat een daling is geconstateerd. In totaal bezweken in Spanje tot nu toe 11.744 mensen aan het virus.

Turkije
Het aantal doden in Turkije als gevolg van het coronavirus is de vijfhonderd gepasseerd. Dat maakte de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zaterdag bekend. Hij zei dat er nu 501 doden zijn gemeld. Bijna 24.000 mensen raakten besmet. De meeste gevallen zijn in Istanbul gemeld.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1480 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Het is opnieuw het hoogste aantal coronadoden op één dag. Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 7406. Er zijn sinds donderdag circa 30.000 nieuwe gevallen van het virus gemeld en in totaal zijn er 276.995 besmettingen bekend.

Meer over