Dit was het belangrijkste coronanieuws van 31 maart

Het kabinet verlengt de coronamaatregelen die aanvankelijk tot 6 april golden nu tot en met dinsdag 28 april en het RIVM meldde 175 nieuwe sterfgevallen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 31 maart.

Het Parool
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens de persconferentie na afloop van het overleg van het crisisteam van het kabinet over de coronacrisis. Beeld ANP
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens de persconferentie na afloop van het overleg van het crisisteam van het kabinet over de coronacrisis.Beeld ANP

Volg hier onze liveblog voor alle ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Persconferentie kabinet: Verlenging coronamaatregelingen van 6 april tot en met 28 april

Het kabinet verlengt de coronamaatregelen die aanvankelijk tot 6 april golden nu tot en met dinsdag 28 april.

De scholen blijven tot de meivakantie gesloten. Maar de premier benadrukt dat niet gezegd is dat ze daarna weer open kunnen. Hij riep op tijdens de vakantie zoveel mogelijk thuis te blijven, zodat er zo min mogelijk door het land wordt gereisd.

Alle vergunningsplichtige evenementen blijven tot 1 juni verboden.

RIVM: 175 nieuwe sterfgevallen, 722 nieuwe ziekenhuisopnames

Het RIVM meldde maandag 175 nieuwe sterfgevallen door corona. Daarmee komt het totaal op 1.039. Er zijn 722 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Sinds het begin van de uitbraak van de coronacrisis zijn in Nederland 4.712 patiënten opgenomen in ziekenhuizen.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 12.595. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger. In de regio Amsterdam zijn 59 nieuwe besmettingen geregistreerd, waarvan 22 zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Intensive Care: Minister de Jonge hoopt zondag 2400 ic-bedden beschikbaar te hebben

Op dit moment zijn er al 1900 bedden beschikbaar, dat wil het kabinet zondag door middel van de maatregelen opkrikken naar 2400 bedden.

Vanaf maandag wordt volgens hem een begin gemaakt met het testen van zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen. Binnen enkele weken zal het aantal dagelijkse tests worden verviervoudigd. “We doen nu ruim 4000 tests per dag, we gaan binnenkort naar 17500 en we willen naar 29000 tests per dag.”

België: 12-jarig meisje in België overlijdt aan corona

Het aantal overleden coronapatiënten in België is opgelopen tot 705. Onder hen is volgens de gezondheidsautoriteiten een meisje van twaalf jaar.

Volgens viroloog Steven Van Gucht is het overlijden van het jonge meisje, maandag, ‘uitzonderlijk’. De toestand van het meisje ging plotseling hard achteruit na drie dagen koorts. “We willen onze diepe steun betuigen,” zei hij. “Waarom het soms misloopt, weten we niet. Dit moet van geval per geval onderzocht worden.”

Politiek: Hoekstra geeft toe: ‘Te weinig empathie voor Zuid-Europese landen’

Minister van Financiën Wopke Hoekstra vindt dat hij vorige week te hard stelling heeft genomen in de discussie over een Europese aanpak van de coronacrisis. “We waren te weinig empathisch, zo eerlijk moeten we zijn,” zei hij dinsdagmiddag in het wekelijks gesprek met RTL Z.

Reizen: Al 23.000 aanmeldingen van Nederlanders in het buitenland die terug willen

Inmiddels hebben 23.000 Nederlanders die vastzitten in het buitenland zich gemeld op bijzonderebijstandbuitenland.nl, zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zojuist. Daarvan zijn pas zo’n 1000 Nederlanders teruggehaald.

Er zijn inmiddels acht repatriëringsvliegtuigen in Nederland aangekomen. Dinsdagmiddag is een toestel vanuit Turkije onderweg naar Nederland. Naast de 1000 Nederlanders konden vliegtuigen ook 200 inwoners uit andere EU-landen meenemen.

Economie: Duizenden bedrijven vragen banksteun, vooral horeca en retail

Nederlandse banken hebben inmiddels duizenden steunverzoeken van noodlijdende ondernemers ontvangen wegens de coronacrisis. Meerdere banken zegden bijna twee weken geleden toe ondernemers zes maanden uitstel te geven voor het aflossen van lopende leningen. Ook verschaffen enkele banken overbruggingskredieten waarbij de overheid borg staat onder de verruimde BMKB-regeling. Vooral retail- en horecaondernemingen kloppen aan voor hulp, geven meerdere banken te kennen.

Bedrijven die door de coronacrisis veel omzet zijn kwijtgeraakt, krijgen maximaal 90 procent van het bedrag dat ze aan lonen uitbetalen vergoed door de overheid, inclusief vakantiegeld en pensioen.

Vliegveld Lelystad: Openstelling Lelystad Airport uitgesteld tot november 2021 wegens coronacrisis

De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Door de coronacrisis is het niet nodig dat de luchthaven, die vakantieverkeer van Schiphol moet gaan overnemen, nog dit jaar opengaat.

Voetbal: Eredivisie en eerste divisie liggen stil tot minimaal 1 juni

Het betaald voetbal ligt in elk geval stil tot 1 juni. Openstelling van sportaccommodaties wordt verlengd van 6 april tot 28 april, echter valt het betaald voetbal volgens Rutte onder vergunningsplichtige evenementen, die tot 1 juni verboden blijven.

Ook de amateurvoetballers komen dit seizoen niet meer in actie. Er komen dit seizoen in het amateurvoetbal geen eindstanden. Er zijn dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld.

Evenementenbranche: Nederlandse evenementenbranche raakt helft omzet kwijt door coronavirus

De evenementenbranche in Nederland verliest dit jaar zo’n 3,5 miljard euro aan omzet als gevolg van de coronacrisis. Dat is bijna de helft van de 7,4 miljard euro aan omzet die de branche verwachtte binnen te halen.

De branche denkt dat er door de klap 48.000 banen verdwijnen. Normaal gesproken hadden er dit jaar 100.000 mensen in de evenementenbranche gewerkt.

Songfestival: Nederland maakt Europees alternatief voor songfestival

De European Broadcasting Union (EBU) komt op 16 mei met een overkoepelend alternatief voor het Eurovisiesongfestival. In samenwerking met de NPO, NOS en AVROTROS wordt live vanuit Nederland voor alle 41 landen het programma Eurovision: Europe Shine A Light gemaakt.

De show wordt, vanuit een studio zonder publiek, gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit, NikkieTutorials verzorgt de online content. De twee uur durende show is in het Engels en zal in Nederland door Cornald Maas voorzien worden van Nederlands commentaar.

Meer over