Dit was het belangrijkste coronanieuws van 25 maart

98 nieuwe patiënten op de intensive care, de regels voor markten zijn aangescherpt, Cruyff Courts gaan dicht en MC Slotervaart afgeserveerd als noodlocatie coronapatiënten. Wat was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 25 maart? Een overzicht.

Het Parool
- Beeld ANP
-Beeld ANP

Lees hier ons liveblog.

80 sterfgevallen, 341 nieuwe opnames van coronapatiënten

Het RIVM meldt 80 nieuwe sterfgevallen door het nieuwe coronavirus. Dinsdag werden 63 sterfgevallen gemeld. In totaal zijn 1836 Covid-19-patiënten opgenomen in een ziekenhuis.

98 nieuwe patiënten op de intensive care

Het aantal patiënten dat met Covid-19 op de intensive care ligt is de afgelopen 24 uur gestegen met 98 mensen. Dat is de grootste stijging tot nu toe. In totaal liggen 644 op de intensive care. Het cijfer van woensdagavond lag 18 procent hoger dan dat van dinsdagavond.

RIVM: verspreiding coronavirus lijkt af te remmen

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. Er is geen sprake meer van een ongecontroleerde uitbraak. Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het RIVM woensdag uit in de Tweede Kamer.

RIVM heeft antimalariamiddel gekocht tegen coronavirus

Het RIVM heeft uit voorzorg het malaria-medicijn chloroquine ingekocht om het coronavirus te bestrijden. Van chloroquine is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt.“Er loopt momenteel nog onderzoek naar de werkzaamheid van chloroquine tegen Covid-19. Mocht het middel effectief blijken te zijn tegen Covid-19 en in de toekomst niet meer op de markt beschikbaar zijn, dan kan het RIVM met de ingekochte chloroquine ziekenhuizen bevoorraden,” zegt de woordvoerder.

Aantal coronadoden in Spanje overstijgt China

Inmiddels zijn 3434 Spanjaarden aan het virus bezweken. Dat is meer dan het aantal doden dat China als gevolg van het virus heeft geteld. In Spanje overleden in 24 uur tijd 738 patiënten aan de gevolgen van het virus. Het land telt inmiddels 47.610 besmettingen. In de VS zijn meer dan 60.000 mensen gediagnosticeerd met het coronavirus. Ook zijn zeker 827 patiënten aan het virus overleden.

Druk op Amsterdamse ziekenhuizen neemt toe

Nu patiënten vanuit de overvolle Brabantse ziekenhuizen over het land worden verdeeld, en het aantal besmettingen in de regio verder oploopt, neemt de druk ook in Amsterdam toe. De ziekenhuizen hebben de stroom coronapatiënten vooralsnog onder controle, maar het is spannend wat er deze week op ze af komt.

MC Slotervaart afgeserveerd als noodlocatie coronapatiënten

Het leek een ideale oplossing, maar het leegstaande gebouw van het voormalige MC Slotervaartziekenhuis wordt niet gebruikt voor de opvang en behandeling van coronapatiënten. Reden is dat er geen bedden staan, de intensive cares niet zijn ingericht en het onbekend is hoe de technische infrastructuur ervoor staat. Ook is er geen zorgpersoneel.

Regels voor markten aangescherpt, Cruyff Courts gaan dicht

Op de markten in Amsterdam zijn vanaf donderdag alleen nog maar kramen met etenswaren toegestaan. Ook alle Cruyff Court-voetbalveldjes in de stad gaan dicht. Daarnaast sluit zij de buitensportfaciliteiten, de fitnessapparaten in parken voor openbaar gebruik, vanwege het risico op besmetting met Covid-19.

Meer over