Dit was het belangrijkste coronanieuws van 19 maart

Een oververmoeide minister Bruins kondigde zijn vertrek aan, verpleeghuizen gaan op slot en de Grand Prix van Zandvoort wordt uitgesteld. Een greep uit het coronanieuws van donderdag 19 maart, de dag waarop nog eens 409 mensen positief testten op COVID-19. Lees hier het belangrijkste nieuws van de dag.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Italiaans Bergamo verandert in een spookstad

Het coronavirus verandert het zwaar getroffen Bergamo in een spookstad. In de straten klinken slechts de sirenes van ambulances en klokken van de kerk. De Noord-Italiaanse stad kan zelfs zijn eigen doden geen laatste rustplaats meer gunnen.

Verpleeghuizen sluiten deuren, Rutte roept op afstand te bewaren

Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen gaan onmiddellijk op slot voor bezoekers. Dat vertelden premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) donderdag op een persconferentie in Den Haag. Volgens het kabinet is deze maatregel nodig omdat ouderen zeer kwetsbaar zijn voor de corona-uitbraak. Verder riep Rutte alle Nederlanders op om voldoende afstand van anderen te houden.

Halsema over een ‘lockdown’ in Amsterdam

Een lockdown, of volledige afsluiting van Amsterdam, zal voor de gemeente niet onverwachts komen. Het scenario waarbij de hele stad op slot gaat is niet aan de orde maar wordt veiligheidshalve wel voorbereid. Dat zei burgemeester Halsema donderdagmiddag in een debat met de gemeenteraad.

Minister Bruins stapt op

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg stapte donderdag op. Hij bleek oververmoeid en zijn herstel gaat zeker enkele weken duren. De minister is verantwoordelijk voor de aanpak van het coronavirus.

Bruins zakte woensdag in elkaar tijdens een Kamerdebat. In eerste instantie liet hij weten dat hij tijdelijk rust nam en donderdag weer aan de slag zou gaan. Donderdagmiddag diende hij onverwacht zijn ontslag in bij koning Willem-Alexander. Dat is hem ‘op de meest eervolle wijze’ verleend.

Grand Prix van Zandvoort uitgesteld

Het hing al sinds vorige week in de lucht, maar nu is het officieel: de Grand Prix van Nederland op 3 mei gaat niet door. Door het coronavirus wordt de start van het Formule 1-seizoen uitgesteld. De FOM, de organisatie van de Formule 1, hoopt eind mei het seizoen te kunnen beginnen.

Ziekenhuizen Amsterdam zijn voorbereid

De druk op ziekenhuizen in Brabant neemt sinds de eerste besmettingen met het coronavirus in de provincie almaar toe. Ook in Amsterdam is dat bij alle ziekenhuizen de verwachting en de nodige voorbereidingen worden getroffen. Maar hoe staan de ziekenhuizen ervoor? Wij maakten een rondgang.

Als de eredivisie niet voor 30 juni klaar is, missen deze spelers de ontknoping

De clubs in de eredivisie is er alles aan gelegen om het huidige seizoen voor 1 juli af te ronden. Een groot aantal spelers heeft namelijk een contract dat op die datum afloopt. Zij zouden niet meer mogen spelen als er na 30 juni nog wedstrijden op het programma staan. Een overzicht.

Daklozen moeten overdag buiten blijven

Daklozen en uitgeprocedeerden krijgen geen 24-uursopvang, omdat dit het risico op besmetting met het nieuwe corona-virus alleen maar groter maakt. Daarnaast zullen 43 Oost-Europese daklozen, die nu capaciteit in de nachtopvang bezet houden, zo snel mogelijk terug naar hun thuisland worden gebracht. Hierdoor komen nog meer bedden vrij voor zwervers en ongedocumenteerden die geen huis hebben.

Dodental corona met 18 gestegen

Sinds gisteren zijn 409 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 2460. Onder hen zijn 594 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

18 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 76 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 489 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Duizenden ex-zorgmedewerkers willen helpen

De afgelopen dagen hebben zich ‘her en der’ zo’n 7000 oud-zorgmedewerkers gemeld die weer aan de slag willen nu er overuren gemaakt worden in de zorg wegens het coronavirus. Dat maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend.

Landelijke bloedtest om verspreiding te onderzoeken

Met een nieuwe bloedtest gaan onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken een landelijk bevolkingsonderzoek doen naar het coronavirus. Doel is om te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte opbouwt.

Eerste coronabesmetting bij gedetineerde

Op woensdagavond is de eerste coronabesmetting bij een gedetineerde vastgesteld. Dat gebeurde in het gevangenisziekenhuis van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Tirol volledig in quarantaine

De Oostenrijkse deelstaat Tirol gaat helemaal in quarantaine om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In alle 279 gemeenten mogen mensen hun woonplaats alleen nog verlaten om dringende redenen zoals werk of voor medische behandeling.

Italië verlengt lockdown

In Italië worden de lockdown-maatregelen die sinds een week van kracht zijn na 3 april verlengd. Dat heeft de Italiaanse regeringsleider Giuseppe Conte aangekondigd. Italië is het Europese land dat het zwaarst is getroffen door de pandemie.

Youp van 't Hek besmet met corona

De cabaretier is opgenomen in het ziekenhuis, en de artsen hebben de situatie vooralsnog onder controle. ‘Wij verzoeken u de familie met rust te laten zodat zij alle aandacht aan het herstel van Youp kunnen geven,’ aldus de verklaring van het management.

Gratis parkeervergunning voor zorgpersoneel geldig in heel Amsterdam

Amsterdams zorgpersoneel krijgt een gratis parkeervergunning om in de hele stad kosteloos te kunnen parkeren, tot en met 31 mei.

Groothandel open voor consument

Zelfbedieningsgroothandels zoals die van de Sligro en de Makro openen in de loop van donderdag hun deuren voor de consument. Het opengooien van de winkels, die doorgaans alleen voor bedrijven open zijn, maakt deel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte.

Meer over