PlusAchtergrond

Dit is waarom de leraren deze week opnieuw gaan staken

Donderdag en vrijdag staken leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs. De leerkrachten willen minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris. Niet alle leerkrachten krijgen tijdens de staking doorbetaald.

Raounak Khaddari
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs is er landelijk een tekort van 1700 voltijdbanen in het basisonderwijs. Als er niet adequaat wordt ingegrepen blijft het aantal stijgen en is er in 2024 een tekort van 4800 fte. De Algemene Onderwijs Bond roept leraren op om zich te verenigen en op 30 en 31 januari het werk neer te leggen.

Op de geplande stakingsdagen zijn in heel het land verschillende demonstraties en marsen georganiseerd door de vakbond. Donderdagochtend is er in Amsterdam een manifestatie op de Dam. Daar zal ook de Amsterdamse wethouder van Onderwijs Marjolein Moorman aanwezig zijn. In Den Haag is er op de eerste stakingsdag een mars langs het ministerie van Onderwijs en het Binnenhof.

De nood is hoog in Amsterdam. In totaal is er een tekort van 360 basisschoolleraren en dat aantal blijft oplopen. Vorige maand nog gingen diverse basisscholen in Nieuw-West tijdelijk dicht vanwege de tekorten, scholen hebben uit nood onbevoegden voor de klas staan of sturen kinderen naar huis. Deze week overhandigde Amsterdamse schoolbesturen een noodplan aan minister van Onderwijs Arie Slob. Als het plan doorgaat mogen scholen overgaan op een vierdaagse lesweek.

Doorbetaald

Ondanks dat er een onderwijscrisis heerst, krijgen niet alle leerkrachten tijdens de staking doorbetaald. Net als bij de actie in maart vorig jaar zijn Amsterdamse schoolbesturen verdeeld over het al dan niet uitbetalen. De ene leraar kan betaald de bres op, de ander moet het doen met een vergoeding van de vakbond of levert een dag salaris in.

Leerkrachten die werken bij een van de 33 scholen die onder de Amsterdamse Stichting voor Katholiek, Protestants-Christelijk en Interconfessioneel Onderwijs (Asko) vallen, krijgen donderdag en vrijdag in ieder geval wel doorbetaald. “We betalen ze door om het Noodplan Lerarentekort uit te werken,” zegt bestuursvoorzitter Dorien Nelisse. “En ze hebben natuurlijk ook stakingsrecht,” voegt de voorzitter eraan toe. Ook Stichting Openbaar ­Primair Onderwijs Samen tussen Amstel en IJ en Stichting Openbaar ­Onderwijs aan de Amstel (OOadA) betalen gewoon door. Die twee schoolbesturen zijn samen goed voor meer dan veertig scholen in Amsterdam.

Herbert de Bruijne, bestuurder van OOadA: “We hebben wel uitdrukkelijk meegegeven om de dagen te gebruiken om het noodplan uit te werken met teams. Daar is ook ruimte voor: leerkrachten kunnen ’s ochtends naar de manifestatie en daarna aan de slag met het plan. Op deze manier geven we een nuttige invulling aan de stakingsdag en investeren we tijd in datgene waarvoor we staken.”

Leerkrachten die werken bij een van de zestien scholen die onder het Schoolbestuur Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden vallen, krijgen niet doorbetaald tijdens de stakingsdagen. Bestuursvoorzitter Joke Middelbeek zegt de leraren die staken wel te steunen, maar ‘er ontstaat een onjuiste verhouding tussen werkgever en werknemer als we doorbetalen. “Als je wil staken, dan vind ik dat je dat met volle overtuiging moet doen en je niet moet laten leiden door het al dan niet doorbetaald krijgen.”

‘Lesgeven is nog steeds mijn droom’

Pabostudenten aan de HvA hopen dat de acties wat opleveren, maar laten zich niet afschrikken door de nadelen van het vak. ‘Je wordt leraar uit passie voor het vak.’

Meer over