Update

Dilan Yesilgöz (VVD) nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz is dinsdag beëdigd als nieuwe staatssecretaris op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in het demissionaire kabinet. Zij neemt de klimaat- en energieportefeuille waar voor minister Bas van ’t Wout, die met een burn-out thuiszit.

Laurens Kok en Hanneke Keultjes
Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) . Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) .Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dinsdagmiddag werd Yesilgöz op Paleis Huis ten Bosch beëdigd. De politica noemt het ‘eervol en gaaf’ dat zij staatssecretaris wordt. “Ik heb er heel veel zin in.”

Yesilgöz kwam op haar zevende als vluchteling naar Nederland vanuit Turkije en overleefde de boottocht in een gammel bootje naar het eiland Kos. Na een studie aan de VU begon ze in 2006 als ambtenaar bij de gemeente Amsterdam, onder meer als veiligheidsadviseur van burgemeester Eberhard van der Laan. In 2014 kwam ze voor de VVD in de gemeenteraad. Dat was niet vanzelfsprekend, Yesilgöz was in de jaren daarvoor onder meer actief bij de SP, GroenLinks en de PvdA.

Sisverbod

In de raad vestigde Yesilgöz continu de aandacht op onderwerpen waar veel VVD-kiezers belang aan hechten zoals de strijd tegen krakers, linkse activisten en overlast. Ook was ze in 2016 de drijvende kracht achter de introductie van het verbod op straatintimidatie, wat in de volksmond het sisverbod is gaan heten. Het was het begin van een glansrijke carrière binnen de VVD.

De Amsterdamse kwam in 2017 de Tweede Kamer in, toen stond ze nog op nummer 19 van de VVD-kandidatenlijst. Bij de afgelopen verkiezingen steeg ze naar plek 5. Haar naam zong al langer rond als mogelijk bewindspersoon in het volgende kabinet.

Yesilgöz profileerde zich de afgelopen jaren vooral op emancipatie en justitie. Zo pleitte ze samen met de ChristenUnie voor een harde aanpak van antisemitisme en maakte ze zich sterk voor het uitrusten van agenten met tasers en bodycams. In 2019 sprak ze zich uit vóór een verbod op knalvuurwerk. Die uitspraak moest ze later intrekken; de meerderheid van de VVD-fractie deelde haar standpunt niet.

Stoelendans

Afgelopen weekend werd bekend dat Van ’t Wout zeker drie maanden uit de running is. Zijn ministerschap wordt in die periode waargenomen door VVD-collega Stef Blok. Hij zal zich vooral bezighouden met het economische deel van de EZK-portefeuille en is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de coronasteunpakketten.

Blok wordt op zijn beurt vervangen door D66-minister Sigrid Kaag als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Kaag combineert die portefeuille met haar werkzaamheden als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij is voorlopig teruggetreden als fractievoorzitter van D66. Rob Jetten vervangt haar.

Meer ministers

Demissionair premier Mark Rutte beraadt zich nu op de vraag of er niet meer ministers nodig zijn om het kabinetswerk nog aan te kunnen. “Zodat je die vier jaar kunt overleven en er ook gezond weer uitkomt,” zei hij dinsdag.

De burn-out van de minister van Economische Zaken was voor Kamervoorzitter Vera Bergkamp al reden om de moordende werkdruk aan het Binnenhof aan te snijden bij Rutte. Ze wil met de demissionair premier in gesprek, ook omdat die mede het gevolg zou zijn van ‘het samenspel tussen kabinet en Kamer’. “Ik juich dat initiatief toe,” aldus Rutte. Hij vat de woorden van Bergkamp naar eigen zeggen niet op als verwijt. “Volgens mij legt ze dat heel breed, ook wat we daaraan als Kamer kunnen doen.”

Rutte wijst erop dat het huidige kabinet al wat groter is dan zijn eerste. Ook krijgt het kabinet een extra staatssecretaris om een deel van het werk van Van ’t Wout over te nemen. Een nieuw kabinet zou het eerst ook nog eens moeten worden over de taken die het moet verdelen. Maar als vervolgens blijkt dat de ministersploeg ‘nog ietsjes verder moet groeien, vind ik dat geen taboe’.

Meer over