Nieuws

Dierenorganisaties vragen hulp bij opvang Oekraïense huisdieren

Dierenorganisaties maken zich zorgen over de opvang van honden en katten uit Oekraïne. Ze zijn met hun eigenaren meegekomen naar Nederland, maar plek is er nog amper.

Het Parool
Ivan Andrejev vluchtte met zijn kat Leonardo uit het door de Russen kapotgeschoten Marioepol. Beeld AP
Ivan Andrejev vluchtte met zijn kat Leonardo uit het door de Russen kapotgeschoten Marioepol.Beeld AP

In veel opvangcentra voor vluchtelingen wisten ze het ook lange tijd niet. Wat te doen met de huisdieren die met Oekraïners mee waren gekomen? Het was een nieuw fenomeen omdat de meeste vluchtelingen voorheen uit gebieden hier ver vandaan kwamen. Te ver om bijvoorbeeld een hond of een kat mee te nemen.

Oekraïeners, die na de Russische inval naar het Westen reisden voor veiligheid, deden dat wel. Voor de dieren was in opvang- en doorstroomlocaties geen plaats. De laatste maanden kwam daar verandering in. Al waren sommige vluchtelingen met hun huisdier niet overal welkom.

Draaiboeken

Inmiddels bestaan draaiboeken waarin wordt aangegeven dat mens en dier zo weinig mogelijk van elkaar moeten worden gescheiden. De organisatie Hulp voor Dieren uit Oekraïne, een samenwerking van onder andere de Dierenbescherming, stichting Dierenlot en Dierenambulance Amsterdam, voorziet in de opvang van de dieren en hun eigenaren. Sinds de Russische inval hebben enkele honderden honden, katten en konijnen een Nederlands onderkomen gekregen.

Dat wordt echter steeds lastiger. “We proberen mensen en hun dieren altijd samen onder te brengen in gastgezinnen,” zegt Frank Dogterom, een van de initiators van de opvangorganisatie. “De nood is nu echt aan de man. We hebben een probleem: het zit vol omdat we amper nog gezinnen hebben en de stroom met vluchtelingen doorgaat.”

Voor Hulp voor Dieren uit Oekraïne staat voorop dat het voor het welzijn van de vluchtelingen belangrijk is niet gescheiden te worden van hun huisdier. “In deze periode zijn veel gezinnen met vakantie, of hun huis aan het verbouwen,” zegt Dogterom.

“Dan is er geen plek. Een ander deel van de Nederlanders trekt zich na hun aanmelding terug omdat ze zich hebben bedacht. We hadden 3000 inschrijvingen, maar veel mensen willen niet meer.” Volgens Dogterom bieden de meeste gastgezinnen maximaal drie maanden plaats bieden aan vluchtelingen.

Hondsdolheid

Voor honden uit Oekraïne, een hoogrisicoland als het gaat om hondsdolheid, bestaan strenge richtlijnen. Nadat de dieren zijn gevaccineerd tegen rabiës, moeten ze een maand lang in quarantaine blijven. Alleen de eigenaar mag dan direct in contact staan met de hond. Na dertig dagen volgt een bloedproef. Vervolgens zijn nog eens drie maanden van afzondering van kracht, weliswaar minder streng dan tijdens de quarantaineperiode.

“Daarom willen wij als organisatie controle houden,” zegt Dogterom. “Wanneer mensen op straat gaan zwerven met hun hond lopen we de kans dat rabiës zich in Nederland verspreidt.”

Hulp voor Dieren uit Oekraïne zoekt deze week nog ruimte voor verschillende honden en katten. Een aanvraag voor de plaatsing van twee zeehonden werd kort geleden geannuleerd. “Dat zijn de uitzonderlijke gevallen. Meestal gaat het om normale dieren.”

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad: