‘Dienstplicht’ nu ook voor meisjes

Ruim honderdduizend 17-jarige meisjes hebben een brief gekregen waarin staat dat zij staan ingeschreven voor de dienstplicht. Eerder kregen alleen jongens die brief.

ANP/Het Parool
Meisjes krijgen uitleg over diverse wapens op het marineschip Zr.Ms. Tromp.  Beeld Koen van Weel/ANP
Meisjes krijgen uitleg over diverse wapens op het marineschip Zr.Ms. Tromp.Beeld Koen van Weel/ANP

In totaal zijn er 212.000 brieven naar 17-jarige jongens en meisjes verstuurd, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. “Meiden en jongens in dit land hebben gelijke rechten en gelijke plichten,” zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een video op Twitter.

De opkomstplicht voor militaire dienst is sinds 1997 officieel opgeschort. Al sinds het jaar daarvoor worden er geen nieuwe dienstplichtigen meer opgeroepen. “Maar als de veiligheid van Nederland ooit weer ernstig wordt bedreigd, dan kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten,” aldus Bijleveld.

Wel hoopt de minister met deze brief meer belangstelling voor Defensie te wekken bij jonge vrouwen. Momenteel is ongeveer 10 procent van de militairen vrouw. “Dat is veel te weinig,” zegt de minister. Ze roept daarom ‘alle meiden in Nederland’ op eens serieus te kijken naar een baan bij Defensie.

Meer over