PlusAchtergrond

Den Haag slikt EU-coronafonds toch, Rutte moet huid duur verkopen

De Tweede Kamer lijkt te accepteren dat een Europees coronanoodfonds van 750 miljard euro onvermijdelijk is. Premier Mark Rutte moet vrijdag op de virtuele Eurotop de Nederlandse huid duur verkopen en zich constructief opstellen.

David Bremmer
Geert Wilders tijdens het debat over de Europese top van 19 juni. De PVV-leider blijft steun aan Zuid-Europese landen afwijzen. Beeld ANP
Geert Wilders tijdens het debat over de Europese top van 19 juni. De PVV-leider blijft steun aan Zuid-Europese landen afwijzen.Beeld ANP

Op de Europese agenda staan de 1100 miljard euro tellende EU-meerjarenbegroting 2021-2027 en een 750 miljard euro groot herstelfonds om zwaar door corona getroffen landen als Italië en Spanje te helpen.

Beide zaken liggen uiterst gevoelig in Den Haag, bleek gisteren weer bij het Eurotopdebat met premier Rutte. De lijn tot nu toe luidde dat de Europese begroting komende jaren geen cent omhoog mag. Nederland kent verder grote bezwaren tegen het herstelfonds van 750 miljard euro, vooral omdat dat voor twee derde gevuld wordt met subsidies. Alleen leningen vindt het kabinet acceptabel.

In de Tweede Kamer groeit het besef dat zo’n herstelfonds onontkoombaar is geworden, zeker nu de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich er vol achter heeft geschaard. Zowel VVD als CDA betoogden dat Nederland solidair met de andere EU-landen moet zijn. “Gezien de impact van de coronacrisis is extra hulp gerechtvaardigd,” stelde Pieter Omtzigt (CDA). Hij noemde de Nederlandse positie – dat de EU-begroting maximaal 1 procent van het gemeenschappelijk inkomen van de 27 lidstaten mag bedragen – onhoudbaar. Tegelijk eist het CDA dat er alleen geld gaat naar landen die echt getroffen zijn door corona.

VVD’er Anne Mulder acht het ‘niet in het belang van Zuid-Europa, van Nederland en van de EU’ als Nederland zich niet solidair opstelt, maar hij mist een onderbouwing voor de 750 miljard euro. “Waarom precies dat bedrag?” Volgens de VVD moet een herstelfonds tijdelijk zijn, gevuld met leningen en geen subsidies.

Milde toon

Ook bij het kabinet is de eerdere keiharde opstelling verdwenen. Begin april kreeg minister Wopke Hoekstra (Financiën) nog stevige kritiek van Italië en Spanje na zijn ‘lompe’ afwijzing van hun steunverzoek. “Uiteindelijk zullen we als Nederland streven naar een compromis,” zei premier Rutte gisteren. Hij beklemtoonde dat er aan Europese steun wat Nederland betreft wel strenge voorwaarden moeten kleven. Nederland trekt volgens hem zeker niet alleen op met ‘de vrekkige vier’. “Het is geen 4 landen tegen 23.”

Pro-Europese partijen als PvdA en GroenLinks keken instemmend toe. “Ik zie dat de toon is veranderd, gezamenlijke leningen vormen geen taboe meer,” stelde PvdA-leider Lodewijk Asscher. Bram van Ojik (GroenLinks) concludeerde ‘dat er geen ononderhandelbare dogma’s meer zijn’. Ook de EU-gezinde coalitiepartij D66 was tevreden, fractieleider Rob Jetten roemde de ‘constructieve toon’ van Rutte.

PVV-leider Geert Wilders zag het allemaal met afgrijzen aan. “Het gaat exact zoals ik voorspelde. Uiteindelijk gaat Nederland door de pomp en brengen we miljarden naar Zuid-Europa. Premier Rutte was nog maar een minuut bezig en hij sprak al over een compromis.”

Pieter Omtzigt. De CDA’er vindt steun aan door corona getroffen landen gerechtvaardigd. Beeld ANP
Pieter Omtzigt. De CDA’er vindt steun aan door corona getroffen landen gerechtvaardigd.Beeld ANP
Meer over