Deltavariant rukt verder op in Nederland: deze zomer mogelijk al dominant

De zogeheten deltavariant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant, die als eerste opdook in India, in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn.

Marcia Nieuwenhuis
null Beeld AP
Beeld AP

In de steekproef van positieve coronatesten die het RIVM iedere week aan een nadere analyse onderwerpt, blijkt dat de deltavariant nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt. Uit Amsterdams onderzoek blijkt dat een groot deel van de jongeren die het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal opliepen, de deltavariant kreeg.

Het is de verwachting dat de opmars van de deltavariant op korte termijn niet zal leiden tot hogere ziekenhuis- en ic-opnames, ook niet met de aankomende versoepelingen.

Vorig jaar liep het aantal besmettingen na een relatief rustige coronazomer richting het najaar op. Dit kwam doordat reizigers besmet raakten op hun vakantiebestemming en het virus mee terugnamen naar Nederland. Dit gecombineerd met meer sociale contacten zorgde voor een verdere verspreiding van de nieuwe varianten in Nederland.

Op dit moment is het najaar een punt van zorg, als de deltavariant dominant is geworden, stelt het RIVM. Ook het seizoenseffect zorgt weer voor meer besmettingen. De meer besmettelijke variant kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland (volledig) is gevaccineerd. Een toename van besmettingen kan leiden tot een toename van ziekenhuis-en ic-opnames. Of de deltavariant niet alleen besmettelijker is, maar ook ziekmakender, wordt verder onderzocht.

Portugal

Ondertussen blijkt uit de nieuwe weekcijfers dat het coronavirus steeds minder rondgaat in Nederland. Het aantal mensen dat nog besmettelijk is, is bijna gehalveerd. In de afgelopen week zijn 36 procent minder positieve coronatesten gemeld dan de week ervoor. Wel namen meer mensen het coronavirus mee uit Portugal. Dat blijkt uit de nieuwe weekcijfers van het RIVM.

Op 7 juni werden er nog bijna 42.000 besmettelijke personen gemeld in Nederland. Deze week gaat het om zo’n 26.000 mensen.

In totaal testten 5714 mensen positief, 36 procent minder dan een week eerder. Dat komt neer op 816 per dag, het laagste niveau sinds begin september. Op 7 juni ging het nog om 8981 positief getesten in één week tijd. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 53 naar 34. Ook het percentage positieve testen is omlaag van 5,2 naar 4,3 procent.

Het aantal nieuwe patiënten dat met Covid-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen is ook fors omlaag gegaan: naar 35 procent. Op de ic werden zo’n 26 procent minder nieuwe coronapatiënten opgenomen dan de week ervoor.

De reproductiegetallen die gebaseerd zijn op het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en ic-opnames duiken daarmee verder onder de 1. Op basis van het aantal gemelde besmettingen is dit nu 0,77. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Als het reproductiegetal lager is dan 1, daalt het aantal besmettingen.

Vanuit het buitenland

Van de mensen die besmet bleken, waren er 471 onlangs in het buitenland geweest. Dat is ruim 8 procent. Portugal staat met stip bovenaan: 192 mensen bij wie het virus afgelopen week werd geconstateerd, waren in de twee weken ervoor in dat land geweest. Dat is ruim 40 procent van alle mensen die recentelijk in het buitenland waren geweest en na terugkomst in Nederland positief testten. Een week eerder testten 134 Nederlanders positief na een bezoek aan Portugal.

Spanje stond vorige week nog op de eerste plaats, nu op de tweede. De GGD’en noteerden 107 besmettingen na een bezoek aan het land. Een week eerder waren het er beduidend meer: 191. Na Spanje en Portugal volgen de buurlanden België (26 gevallen) en Duitsland (17 gevallen).

Het RIVM signaleerde vorige week al dat vooral jongeren besmet raken tijdens een vakantie in Spanje of Portugal. Het instituut riep iedereen tussen de 17 en 24 jaar op na thuiskomst vanuit de twee landen een test te doen bij de GGD, ook zonder klachten.

Onzekere factoren

Premier Boris Johnson van Groot-Brittannië kondigde eerder aan dat hij de versoepeling in Engeland met vier weken uitstelt vanwege de deltavariant.

Toch verwacht het Outbreak Management Team – dat het kabinet advies geeft over de te nemen maatregelen – niet dat de opmars van de deltavariant reden zal zijn om in de maanden juni en juli af te wijken van de voorgenomen versoepelingen. ‘Het OMT verwacht daarin op korte termijn (juni, juli) geen kentering, maar overweegt ook dat dit daarna anders kan worden door onzekere factoren,’ schreef het OMT in de laatste brief naar de Tweede Kamer.

Vaccinaties

De beste bescherming tegen het virus is vaccinatie. Om verspreiding van het virus en de deltavariant zo veel mogelijk af te remmen is het belangrijk dat mensen in Nederland, ook nu er weer meer kan, zich aan de maatregelen blijven houden.

Er zijn nu bijna 13,9 miljoen vaccinaties gezet. Sinds afgelopen zaterdag kunnen ook mensen met geboortejaar 2003 een vaccinatieafspraak maken, wat betekent dat alle volwassenen een aanbod voor vaccinatie hebben gekregen.

Meer over