Update

Dekker: reactie bestuur Jehova’s getuigen uitermate kwalijk

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft geen goed woord over voor de manier waarop het bestuur van de Jehova’s getuigen hebben gereageerd op een onderzoek naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap.

ANP
Minister Sander Dekker. Beeld ANP
Minister Sander Dekker.Beeld ANP

In een gesprek met Dekkers ministerie heeft het bestuur aangegeven de aanbevelingen uit het onderzoek, waaronder het instellen van een intern meldpunt, af te wijzen.

Het was op Dekkers verzoek dat het onderzoek werd ingesteld. “De conclusies van het onderzoek schetsen een uitermate zorgelijk beeld waarin aangifte bemoeilijkt wordt. Slachtoffers voelen zich onvoldoende gehoord, genegeerd, gestigmatiseerd en geïsoleerd. Dat vind ik ontluisterende conclusies,” laat de minister weten. “Het bestuur heeft aangegeven geen noodzaak te zien voor aanvullende maatregelen. Ik vind die houding uitermate kwalijk.”

Rechter

Dekker wil nog een persoonlijk gesprek met het bestuur, om het op andere gedachten te brengen. “Van elk bestuur van een organisatie mag je verwachten dat alles in het werk wordt gesteld om seksueel misbruik tegen te gaan,” vindt hij.

Het bestuur van de Jehova’s getuigen probeerde publicatie van het rapport nog te voorkomen, maar de rechter wees die eis donderdag af.

Een bijeenkomst van tienduizenden Jehova's getuigen in de RAI. Beeld ANP
Een bijeenkomst van tienduizenden Jehova's getuigen in de RAI.Beeld ANP
Meer over